Медицинските сестри от областната болница в Сливен заплашват, че от другия месец са готови на ефективни стачни действия.

"Чувстваме се излъгани, излъгани и предадени от самата система, от властимащите", обясни Мариета Шаракчиева, медицинска сестра в МБАЛ-Сливен. 

Диана Качарова е със стаж като медицинска сестра 38 години и заплата – 830 лева. 

През февруари правителството отпусна субсидия от 30 милиона лева от държавния бюджет. През април одобри нова - до 50 милиона лева, която месец по-късно беше редуцирана на 6 милиона.

"Аз се радвам, че тези 50 милиона не са били отпуснати на търговските дружества и ще ви кажа защо-щяха да потънат по същия начин както потъват всички приходи ,които постъпват в едно здравно заведение", казва Надежда Маргенова, друга медицинска сестра от МБАЛ-Сливен.

А в болницата в Мездра медицинските сестри недоумяват защо правителството прехвърля поети ангажименти върху здравната каса. Петя работи там като операционна сестра и е със заплата под 600 лева.

"Разиграване и прехвърляне на топката и подигравка със здравните работници”, коментира тя. 

След срещата при премиера управителят на касата обясни, че по искане на лекарския съюз са увеличени цените на клиничните пътеки и съответно отделени 50 милиона лева от резерва. Състоянието на бюджета на касата го позволявало. Решението е съгласувано с министерството. 

Здравният министър Кирил Ананиев твърди, че в бюджета за догодина се предвиждат повече средства за здраве и че в клиничните пътеки ще бъде остойностен и труда на персонала, което ще позволи повишение на заплатите. Министърът посочи, че няма основание да подава оставка.