История на баща и син от Добрич – синът вървял пеша, платил на хора да го превозят до границата, баща му го посреща. Антон Димитров е бизнесмен, който от две години и половина живее в Украйна и тази нощ след редица премеждия се прибра в родния Добрич.

„Всичко стана като на филм. На 23-и вечерта излязохме с приятели и бяхме в заведение в Киев, след което се прибрах. Легнах си и в 4:30 ч. се събудих от първия взрив. В началото беше шок и не успях да разбера какво става“, разказа Антон Димитров.

„Помислих си, че сънувам и си затворих отново очите. Но след 10 минути последва втори взрив, а след това и трети. Казах на жена си – ставаме и тръгваме. За 20 минути сложихме дрехи, документи и пари в една чанта. Излязохме на улицата и започнахме да търсим транспорт, който да ни закара до друга точка в града, където ни чакаха наши приятели“, продължи с разказа Антон.

Оттам тръгват заедно и се евакуират от Киев.

„Имаше стотици километри задръствания във всички посоки. Всеки се опитваше да избяга. 15-20 км ги минавахме за два-три часа. Нашият план на евакуация беше да използваме селски пътища и да избягваме големите шосета и главните пътища, защото те са най-опасни. Но дори и по селските пътища имаше задръствания“, сподели българинът.

„Нашите украински приятели ни оставиха на 35 км от границата и оттам успях да се договоря с местен жител, който срещу определена сума пари ни превози до границата. Там обаче имаше 20-30 км опашка от коли. Карахме в насрещното, остави ни максимално близко до границата и се наложи да вървим пеша може би 3-4 км до нея“, разказа Антон Димитров.

Той сподели, че никой не е очаквал, че ще се стигне до война и затова и никой не е бил подготвен за евакуация.