Екипът на предаването "Тази събота и неделя" прекара един ден с мултимедийния журналист на bTV Ладислав Цветков, за да покаже част от работата му отвътре.

Снимка: Ладислав Цветков

Да уловиш устрема към по-добро в един несъвършен свят. Раница, фотоапарат и модерни технологии. Ладислав Цветков разказва истории от водните дълбини и за дълбинни човешки емоции. Той вярва в променящата сила на фотографските разкази. Отразява събития, които вдъхновяват и такива, които променят съдби.

Пътува до отдалечени кътчета, спуска се в пещери, битува в дивата природа, за да улови мигове, докосващи човешките сетива.

ИСТОРИИ ПОД ВЪЛНИТЕ

12 октомври 2020 г. Ладислав Цветков е на Морска гара - Несебър в очакване на екипа от Център за подводна археология - Созопол. Те пътуват по вода с корабче, но закъсняват с повече от 40 мин., тъй като морето е бурно. Ладислав ще се гмурне заедно с археолозите близо до Стария град в Несебър, за да снима работата им. Там те ще направят оглед на крепостни стени под вода, които предстои да бъдат датирани.

Снимка: Ладислав Цветков

Ладислав не веднъж се е гмуркал с тях. Казва, че да се снима под вода не е лесно и все още не се чувства напълно уверен под вълните. Морето винаги е присъствало в живота му. От малък е плувец и състезател по водна топка. Известно време е бил и спасител. За да документира работата на археолозите под вода, той има специален бокс за фотоапарата си. 

https://btvnovinite.bg/predavania/btv-reporterite/btv-reporterite-misija-cherno-more.html

"Снимането под вода не е шега работа – иска се търпение, внимателна подготовка и в никакъв случай да не си прибързан. Черно море е нашето море и аз смятам, че ние малко знаем за Черно море. Ние сме част от Античния свят и преди - между 8-12 хиляди години, да се покачи нивото на Черно море, има много археология, много история, останала под нивото на морето. Това е и причината аз да обърна своя апарат и да се фокусирам върху това нещо - да разказвам за Черно море."

Ладислав е единственият журналист, който се гмурка под вода, заедно с българските археолози, за да покаже работата им. Самите те споделят, че гмуркайки се в дълбочините на Черно море, той вече е част от техния екип и взаимно си помагат в работата. За да могат хората да добият пълна представа какво точно прави екипа на Центъра за подводна археология, Ладислав прекарва няколко дни под вода.

"Това е единственото място, което може да се сравни с усещането, което е в Космоса. Там думите са излишни и няма приказки, тъй като целият ни живот е пълен с много думи и понякога те противоречат на делата, не са честни."

ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ 

Част от работата на Ладислав е свързана и с отразяването на актуалните теми от деня. Понякога той сменя водолазния костюм с каска и противогаз. 

"Аз се вълнувам от това нещо, тъй като съм съпричастен към тези хора - това са хората от моя живот, дори и да не ги познавам."

По време на протестите от 02.09.2020 г. Ладислав Цветков е сред хората, които усещат лютивия спрей в очите си, използван от силите на реда.

"Това не е някаква проява на героизъм - една абсолютно нормална ситуация, в която полицията е направила кордон, задържан е един човек. Зад тях аз се опитвам да го снимам и в следващия момент абсолютно директно струя от този спрей попадна в лявото ми око, тъй като аз гледам с дясното във визьора и е силно неприятно. За мен това остана абсолютна загадка" - спомня си Ладислав Цветков.

Снимка: Ладислав Цветков

"ОЧИ В ОЧИ" С БОЛКАТА: ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО

"Аз си спомням там, когато влязох в една къща и видях явно по ръцете на човека, който си е търсел място да се скрие... Той с кървавата си ръка се беше подпирал на различни места. Една пътека от кървави отпечатъци от неговите длани. Неприятно е..., а също така - там има един много сложен и дискусионен въпрос – какво може и какво не може да се снима, тъй като хора, които са изпаднали в неравностойно положение – трябва или не трябва да бъдат снимани? Знам, че е много изкушаващо на моменти да направиш подобен кадър, силно емоционален, който запечатва човешката трагедия, но според мен това нещо е неправилно и би трябвало винаги да се избягва, когато се касае за подобни хора…" - коментира Ладислав

360° - ИСТОРИИТЕ ОТ ВСИЧКИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ

"В наши дни ние имаме всякакви възможности да снимаме - било с фотоапарат или с видео камера. Аз бих могъл да кажа, че технологиите се развиват, като тази 360-градусова камера. Може да използваш и таблет. Ето, може да видите сега в момента какво се вижда тук. Изображение, което показва абсолютно всичко, което е около нас. За мен, обаче често пъти е важно какво снимам, отколкото с какво снимам. Допуска се една грешка – хората си представят едни големи обективи, едни фотоапарати, но най-важното е какво снимаш, какво е съдържанието" - коментира Ладислав.

Снимка: Ладислав Цветков

Работното място на Ладислав, всъщност е неговата раница. Той е винаги на път. Пише текстове, изпраща снимки, обработва видеа - там, където се намира. Новините се случват тук и сега.

НАЙ-ХУБАВОТО ВИНАГИ... ПРЕДСТОИ 

"Аз късно влязох в тази професия, на 40-годишна възраст. Направих абсолютен обрат в живота си. Нямам представа какво е работа от 9 ч. до 17 ч. и събота, и неделя. Моят живот е свързан със събитията. Аз имам една любима поговорка, която казва, че каквото и да е било, каквото и да се е случило, важното е да вървиш напред. Ако има нещо, за което аз да съжалявам, това е всяка една пропусната възможност" - коментира Ладислав Цветков.

Снимка: Ладислав Цветков