„Аз не съм сапьор, не съм специалист, но съм убеден, че на българското Черноморие няма да срещна мина“, заяви министърът на туризма Христо Проданов в „Тази събота“ в отговор на опасенията, че войната в Украйна ще провали летния сезон за хотелиерите у нас.

„Аз съм умерен оптимист. Мисля, че е летният сезон също ще бъде добър, такъв, какъвто беше и зимният сезон, защото зимният сезон беше под знака на COVID отново, но въпреки това бяха взети необходимите мерки, така че зимният сезон наистина е добър, както предвиждахме, така че се надяваме летният да бъде“, каза Проданов.

По думите му се очаква същия брой туристи от Германия, а и не смята, че ще има спад на летовниците от Чехия и Полша.

„14 900 и няколко са бежанците, които са настанени в местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър“, каза министърът на туризма.

Проданов се надява, че до май ситуацията с бежанците ще се е успокоила и войната приключила. Ако конфликтът продължава, той очаква, че повечето бежанци ще са започнали работа, а се мислят и различни варианти, един от които е да се говори с хотелиерите от зимните ни курорти да ги приемат.

Що се отнася до искането на хотелиерите за продължаване на COVID мерките за подпомагане на бранша като 60/40, Проданов отбеляза, че това се счита за държавна помощ и за да продължи тя трябва разрешение от ЕС, за което от неговото ведомство са изпратили писмо.

Вижте целия разговор във видеото.