Около 116 хиляди са бежанците от Украйна, които са влезли у нас от началото на войната, като 54 хиляди са останали, заяви вицепремиерът Калина Константинова в интервю за „Тази събота“.

По думите ѝ над 30% от бежанците са деца.

„Предвид обема на вълната трябва да открием максимално много места за настаняване в бързи срокове. Това са майки с деца, уязвими групи. Нашата цел е да открием максимално много места“, каза още Константинова.

Вицепремиерът допълва, че правят всичко възможно за да не се отварят палаткови лагери за бежанците. На въпрос защо държавата дава финансова помощ само на хотелиерите, които приемат бежанци, а не на всички хора, Константинова коментира, че при тях условията могат да бъдат проверени.

„България е на много лошо място в класациите за борбата с трафик за хора. Украинските жени са рисков фактор. Трябва да сме внимателни по начина, по който се грижим за тези групи“, каза още Константинова.

Към момента настаняванията на бежанците са стрували на държавата 6,7 млн. лева. Към Украйна редовно се изпраща и хуманитарна помощ.

Според Константинова страната ни се справя добре с бежанската вълна.

На въпрос защо беше освободен председателят на агенцията по бежанците Петя Първанова, Константинова каза, че агенцията не е отговорила на очакванията.