Зрелищен финал на мандата на Доналд Тръмп като президент на САЩ. Хиляди негови привърженици нахлуха в Капитолия в знак на несъгласие с изборната победа на опонента му Джо Байдън. Подобен щурм срещу светинята на американската демокрация историята не помни от лятото на 1814 г., когато англичаните атакуват и опожаряват сградата. Преврат, метеж, позор, дори тероризъм – това са само част от думите, с които случилото се бе определено.

Финалът на президентството ще бъде по-зрелищен, отколкото очаквахме. "Туитър" обяви, че прекратява за постоянно достъпа на американския президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Според социалната мрежа съществува риск от "по-нататъшно подбуждане към насилие".

Снимка: btvnovinite.bg

Тръмп обяви в туит, че няма да присъства на церемонията по стъпване в длъжност на новия президент Дож Байдън, а анализът на "Туитър" показва, че това е послание към неговите последователи да се организират, за да осуетят събитието.

В социалните мрежи привърженици на настоящия президент и крайно десни сайтове призовават именно към това и публикуват планове за осуетяване на инаугурацията на Джо Байдън.

Междувременно стана ясно, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс не смята да се възползва от 25-та поправка в конституцията и да обяви Тръмп за негоден да изпълнява задълженията си като президент.

За сметка на това демократи и републиканци в Конгреса на САЩ задействаха нова процедура за импийчмънт на президента Тръмп. Така той ще остане в историята като единствения държавен глава на САЩ, подложен два пъти на тази процедура.

В понеделник се очаква да бъде внесено искането за импийчмънт в Конгреса, а в сряда да бъде гласувано. Но Сенатът ще го разгледа на 19 януари само ден преди церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън.