Най-засегнатите сектори у нас от COVID-19 са туризъм, транспорт, ресторантьорство и култура. Това заяви в „Тази събота“ председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. По думите му националната статистиката показва, че компаниите във всички браншове отчитат спад в оборотите си с 30%, половината не отчитат промяна с лятото, а 17% - отбелязват ръст. 

„Те са свързани с бита ни, който предпостави пандемията – доставките по домовете. Аз се шегувам, че най-търсената професия на XXI в. ще бъде куриерската – този, който ще дойде до вратата ви, за да ви донесе храната, лекарството, дрехите“, заяви Радев. 

Той обясни, че икономиката ни няма да издържи второ затваряне. Според него редица предприятия са съкратили служители и са намалили обема на работата си, за да оцелеят, но при втора национална карантина – няма как да се съвземат. Радев коментира, че мерките на държавата срещу кризата са били малко и трудно са се осъществявали. 

Относно Бюджет 2021 председателят на БСК заяви, че ръководената от него организация не е съгласна с разчетите за следващата година. По думите му бюджетът е социален, но в него не е предвидено нищо за бизнеса. 

„Приетите бюджети на НЗОК и НОИ – без тях не може да функционира държавата. При НЗОК прави традиционно впечатление, че 80% от него е предвиден за болничната помощ, а 20% за доболничната. Доболничната помощ е онзи филтър, който трябва да спре пациентите от потоци към болниците, а ние го неглижираме“, каза Радев. 

Председателят на БСК коментира и Националния план за възстановяване и устойчивост, представен вчера от вицепремиера Томислав Дончев. По думите му сумата от 29 млрд. евро за инвестиции е респектираща, но в нея са включени два бюджета – евофондовете и парите от ЕС за справяне с последиците от COVID-19.

„Нещата звучат страшно красиво, да видим какво ще се направи, защото времето е лимитирано – до март месец трябва да се представят националните планове“, допълни Радев.