Повече от хиляда българи се нуждаят от трансплантация. Те живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт.

Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави в Европейския съюз, страната ни заема последното място по брой трансплантирани хора на милион население.

Затова Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!”.

„Благодарни сме на министерството за подкрепата с тази кампания, защото се говори вече в обществото за тази кауза и се надявам скоро да има резултат”, каза в предаването „Тази събота” доц. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА.

Футболната легенда Георги Велинов живее втори живот след трансплантация на черен дроб през 2007 г.
„Имах шанс, жив и здрав съм. Вече минаха повече от 10 години, откакто съм трансплантиран и все още се води борба за донорство у нас. И тази година държавата подкрепи каузата. Дай Боже да има повече дарители”, коментира Велинов.

Социологическо проучване, направено за кампанията „Да! За живот!” показва, че едва 35% от хората декларират съгласие за донорство. А близо 60%,  че основната причина за отказ е страхът от злоупотреби, породен от недоверието към медицинските екипи, че при евентуален инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия съответният човек да бъде спасен.

Вижте повече във видеото!