В Цалапица местните празнуват празника на бебека и виното. Фестивалът се организира за четвърта поредна година.

„Тайната на добрия бабек е, че трябва много да си го обичаш и да го правиш с желание. Рецептата си е от едно време от баби и дядовци. Любовта към бабека се засилва, защото няма масово производство“, обясни Биляна Дзикова, победил в конкурса за най-добър бабек. Тя предава занаята и на сина си.

Снимка: bTV

„Емоцията е голяма. Не сме очаквали да победим миналата година“, каза Ивелин Дзиков.

Атанас Байрев е победител от миналогодишния конкурс за най-добро цалапишко вино.

Снимка: bTV

„Това е сорт Совиньон блан, който е много труден като бяло вино за производство. То е по-приемливо от хората за пиене. По-леко е, но трудно се произвежда“, посочи Байрев.

 

 

„През 2021 година, когато стартирахме, имаше 5 сергии с бабек. В момента са 32. Говорим за голямо нарастване на желанието на хората и възраждане на традициите по произвеждане на бабек“, допълни кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement