Можем да бъдем здрави и през зимата, а отговорът на загадката се крие в храната, това заяви нутриционистът д-р Георги Гайдурков.

За „Тази събота” специалистът заяви, че е важно да дадем ресурс на имунната система, която защитава тялото ни. По думите му това се случва, когато в тялото ни няма излишни вещества и в същото време нищо не ни липсва – идеалният баланс.

Според него най-простата формула е в голяма част от диетата си (около 75%) да присъства сурова храна – плодове зеленчуци и ядки. Д-р Гайдурков заяви, че зеленчуците са от особена важност, тъй като снабдяват с много минерали.

Въпреки това подчерта, че това не означава хранене само с растителни продукти. Нутриционистът смята, че в диетата ни трябва да присъстват и животински продукти, но е важно да избягваме такива, които са преминали през термична обработка.

По думите му, когато се разболеем и сме неразположени, тялото губи апетит. Специалистът смята, че това е посланието на нашия вътрешен лекар, за да може тялото да се разтовари от отпадъчните вещества.

„Най-доброто, когато се разболеем, е да послушаме себе си”, допълни той.

Той изтъкна, че в природата всеки биологичен вид консумира своята храна. За него не е нужно, чрез обработени храни да осигуряваме нужния ресурс за тялото.

„Природата дава прости панели, които гарантират достатъчния обмен на веществата”, смята Гайдурков.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!