Посланикът на Кралство Мароко Закиа Ел Мидауи гостува на Кристина Газиева в рубриката „Личностите“.

Нейно Превъзходителство Закиа Ел Мидауи е извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България от 2016 година. Тя е доайен на Дипломатическия корпус, акредитиран в България, и доайен на групата на Арабските и на Африканските посланици у нас.

Нейно превъзходителство е начело и на Групата на френскоговорящите посланици в България.

Преди мисията ѝ тук, Ал Мидауи е била директор на отдела по международни и икономически въпроси в Министерството на външните работи в Кралство Мароко. Била е и заместник-посланик в Женева в продължение на 5 години.

Нейно превъзходителство посланик Ел Мидауи е участвала в множество сесии на Общото събрание на Обединените нации, както и в редица международни конференции, посветени на най-слабо развитите страни.

Икономист по образование, владее арабски, френски и английски език.

Снимка: Редакторски екип

Имате много красиво име. Закия. Има ли конкретно значение във Вашата държава? 

Всъщност това е типично мароканско име, което родителите често дават на дъщерите си в нашата държава. Означава „чист и красив“. Използваме думата, когато искаме да опишем чист и красив аромат или красив цвят.

Вие сте извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България от 7 години, нали така? Какво научихте за България за този период? Опознахте ли я?

Въобще не е случайно, че съм дойаен на дипломатическия корпус в България. Доста дълго време вече съм тук, повече от седем години и то отчасти, благодарение на COVID пандемията, защото по това време имахме ограничения, бяхме затворени и не можехме да работим нормално.

Наистина мога да кажа, че България е страхотна държава. Българският народ е изключително гостоприемен, приветлив и ми се иска повече хора по света да разберат за тези ваши черти. 

Снимка: Редакторски екип

Посетили сте много села и градове в страната ни, кое място или кои хора ви впечатлиха най-силно? А къде обичате да се връщате, имате ли си любимо място в България?

Много ми е трудно да избера едно-единствено място, което да ми е любимо. Всички градове и всички села, които съм посетила, носят своя специфичен чар. Аз и моят екип имаме невероятния късмет да откриваме невероятно красиви места, от привлекателни по-привлекателни! И затова ми е трудно да ви кажа само едно място. За мен, всяко едно селце, всеки един град има своя дух и носи своите особености. Наистина България е прекрасна страна. Трябва да се гордеете! Казвам го сериозно!

Снимка: Редакторски екип

И все пак, поправете ме, ако греша, но все пак едно от любимите ви места е Трявна? Права ли съм?

Да, абсолютно сте права. В Трявна няколко пъти сме организирали дни на културата, всеки път по покана на кмета. Огромно удоволствие е да посещавам това красиво градче и особено музея и Даскаловата къща, която е паметник на кулутрата. Таваните там от дърворезба са изумителни! Приканвам всеки посланик да посети градчето и да се наслади на тези слънчеви тавани!

Успяхте ли да свикнете на нашата храна? Имате ли си любими български ястия?

Мисля, че българската кухня е доста разнообразна – вкусна и прясна. Много обичам българското кисело мляко, което е известно и извън границите на България, също салатите и зелето. Обожавам червените чушки, както и всички видове баници, които правите – било то със сирене или пък сладки. Ще трябва да се науча да ги правя, защото когато се прибера в Мароко, искам да продължа да се радвам на вкуса им. Обичам и качамак.

Снимка: Редакторски екип

А кой български празник или обичай Ви е направил най-силно впечатление?

О, разбира се, имате много традиции, които ме впечатляват. Но тази, която най-много, ме впечатли, е нестинарството – танцът върху жарава. Този български обичай е наистина неповторим. Скоро бях в един ресторант в полите на Витоша и там изпълниха този танц. И виждаш хора, които ходят по истински огън и не се изгарят. Това за мен беше магия, наистина магия.

Има ли празници, които си приличат и в двете държави? Празника на розата тук навява ли ви спомени от Вашата страна?

Празникът на розата е невероятен. Всяка година, когато кметовете на Карлово и Казанлък ме канят на празника, аз с удоволствие приемам и им казвам, че ще отида. Това е фестивал, който много ми напомня на Мароканския фестивал на розата, който се отбелязва всяка година през май в нашата страна. И искам да ви кажа, че българският и мароканският фестивал много си приличат.

И тук хората се обличат в традиционни, красиви дрехи, има и конкурс за Царица Роза… Всичко това го правим и в мароканския град Калаат Магун. Имаме дефилета по улиците, хвърляме листенца от рози. Има наистина много, много сходства.

Сега се сещам и за Празника на черешата в Кюстендил! В Мароко, в град Сефру, също имаме Фестивал на черешата, през юни. Избираме и Царица на черешата от всички млади момичета от цялата страна, които участват. Фестивалът трае три дни, а атмосферата е невероятна. Същата усетих и в Кюстендил. Единствената разлика е, че в България имате около 140 различни сортове череши, докато в Мароко са само 15-ина вида. Имам идея да установим едно културно сътрудничество между нашите и вашите фестивали, от което всички да спечелят.

Снимка: Редакторски екип

С коя характерна черта на Мароко се гордеете най-много?

Може би това, с което най-много се гордея, е че Мароко, както, разбира се и България, е държава с вековна история, която винаги е съчетавала в себе си богатство от различни традиции и култури. Различни религии успяват да съжителстват в мир и толерантност с уважение едни към други. Мароко е известна със своите природни красоти. Ние винаги сме били предпочитана държава по отношение на културни дестинации. А това, неминуемо, е благодарение на различните цивилизации и религии – само си представете – арабско, берберско, еврейско, андалусийско влияние!