Механични готвачи в Германия и роботи сервитьори в София - в ресторантьорския бранш технологиите малко по малко изместват хората. Помощници или заплаха за хората са машините?

Снимка: bTV

Веселин Янков е собственик на заведението на „Цариградско шосе“, което първо в София внедрява машинен персонал. Избира роботите, защото хората, които обслужват с отношение са все по-малко.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Нямаме достатъчно добри техникуми, нямаме достатъчно добри места, които да обучават персонал. Повечето млади хора нямат трудови навици, организационни качества“, смята Веселин Янков.

Бела вече една година сервира в неговото заведение. Тя радва клиентите и не е опасност за персонала. С нея Веселин спестява 4 работни места. Той не мисли да спира с иновациите. Следващата му цел е робот, който прави кафе и измива чашите.

„Те не са заплаха и не заместват работните места на хората, защото всъщност няма хора за работа. По-скоро те са ни от полза“, казва собственикът на иновативното заведение. 

В Грьомиц, Германия, отскоро имат робот готвач на име Роби. Приготвя шест различни ястия само за три минути. Има две ръце, пет тенджери и 24 контейнера за съхранение на продуктите. Това е достатъчно за 150 порции, а съставките се зареждат три пъти седмично.

Снимка: bTV

„Трябва да помислим как всъщност можем да предоставяме нашите кулинарни услуги всеки ден, седем дни в седмицата. И за това Роби със сигурност също е едно от възможните решения“, казва обственикът Нилс Батенфелд.

Снимка: bTV

Гостите на ресторанта плащат между 9,50 и 13 евро за приготвеното от Роби. А самият робот струва на собственика 250 000 евро и е необходима инвестиция с много нови възможности.

Снимка: bTV



„Ако разпознаем възможностите, които ни предлага изцяло новата среда, възникват и напълно нови работни профили. И мисля, че в крайна сметка един робот или технология никога не отнема работни места, а създава нови“, смята Нилс Батенфелд.

Роботите в ресторанта изглеждат изкушаващо и симпатично решение. За собствениците те са инвестиция, за клиентите стриктни изпълнители, които не искат бакшиш. Но колко скоро новите помощници ще завземат пазара?

„Технологиите се развиват и биха могли да се развият доста бързо и за една седмица да се обърнат нещата, но за момента не виждам такива сигнали“, казва Надя Василева от Българската конфедерация по заетостта.

Надя Василева отчита, че не само по света, но и у нас роботите в бранша ще са помощ, а не заплаха.

„Колкото по-бързо навлязат роботите, толкова по-добре ще бъде за нашата икономика, тъй като по-скоро ще помогнат, отколкото да освободят хора от работа“, допълва тя.

Снимка: bTV


И докато си мислим, че тоталното автоматизиране е някъде далеч в бъдещето, пазарът не спи. Роботът Нала, вече не просто приготвя всички видове ястия, но се ръководи от изкуствен интелект. Въпрос на време е помощници като него да залеят пазара, а защо не и да стигнат до вашата кухня.