В момента се финализира първият транш от разплащане с хотелиерите, от понеделник ще започне изплащане на около 15 млн. лв. на всички, които са подали документи и те са изрядни.

Това заяви в студиото на „Тази събота“ ръководителят на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев. Той добави, че след 31 май подходът към бежанците ще е различен - целта ще е интеграция на украинските граждани, останали у нас.

„В страната са влезли 188 500 украински бежанци, от които 88 056 са останали към днешна дата в България. Това е различен случай от този в Румъния и Молдова, справянето става по различен начин. При тях критичният въпрос е преминаването на границата и след това хората тръгват в различни посоки, както решат, а България е краен пункт за 50% от тези, които влизат у нас“, обясни още той.

Полк. Рачев добави, че България може да поеме около 200 000 бежанци от Украйна.

По думите на полк. Рачев у нас критичният въпрос е за хората, които остават, а не за хората, които преминават границата.

„Процедурата по международна закрила се различава от съществено от тази за временна закрила. Международната закрила почива на международни конвенции, които са установени след Втората световна война, тя има специфичен процес, нещата се правят по специален начин, хората са поставени в специални съоръжения. Докато временната закрила е статут, който се дава само в рамките на ЕС, той не важи за хората от Афганистан. Третираното на хората от Афганистан и Сирия и украинците е съвършено различно и поради това целта ни е да дадем възможност на хората от Украйна да се възползват от всички възможности, които временната закрила им дава“, заяви той.

Полк. Рачев добави, че няма да има никакъв проблем впоследствие бежанците от Украйна, поискат да получат и хуманитарен статут, ако поискат.

„Но когато дойдат в България, за да могат да бъдат настанени, да получат изхранване по начина, по който предвижда временната закрила, те трябва да имат този статут. Временната закрила дава повече възможности да се помогне на хората веднага, докато процедурата по предоставяне на хуманитарен статут изисква няколко месеца“, заяви той.

Вижте повече във видеото.