Многопрофилната болница в Шумен е с най-голям брой пациенти с коронавирус в страната, а лекарите не достигат. 

Кремена чака пред спешното отделение, за да разбере дали баща и е COVID болен и дали ще е нужно да бъде хоспитализиран. 

„От четири часа се опитвам да направя тест на баща ми PCR или рентген, навсякъде ме връщат, защото той е раково болен, трудно подвижен, трябва да го държа да си изчакам реда“, обяснява жената.   

Иван Грозев е преболедувал COVID-19, част от лечението му преминало в препълнената шуменска болница, казва че не е чакал и бързо е бил настанен. 

„Наистина беше пълно, до колкото чувах от сестрите, те са по две на смяна и обслужват около 60 човека, значи всичко става малко по-бавно и напрежението е на максимум“, отбелязва той.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 240 са хоспитализираните COVID пациенти в шуменската болница, като общо 72% от всички пациенти на лечебното заведение са заразени с коронавирус.

„Постигаме като че ли някакъв баланс между изписани и приети пациенти, макар че нивото, на което държим броя пациенти, е много високо - между 200 – 250, което натоварва доста колектива на болницата“, обясни д-р Димитър Костов – директор МБАЛ-Шумен. 

Заради натовареността част от постъпилите за лечение в Шумен се препращат и към други областни болници.

В парламента ГЕРБ и БСП не спират да враждуват, но в болницата в Шумен, двете партии са от едната страна на барикадата – тази срещу COVID-19. С доброволен труд в шуменската болница помагат депутатът от левицата д-р Десислав Тасков и зам. кметицата на Шумен, която е от управляващата партия – д-р Светлана Маркова. Той е уролог, а тя – специалист по рехабилитационна медицина. 

Снимка: btvnovinite.bg

Болните в интензивното COVID отделение, където работят, са 43. „Опасно е, различно е, много по-опасно е от това, което сме свикнали да работим. Не знаеш кога ще се влоши пациентът и реакцията трябва да се сменя по коренно различен начин. Буквално борба за въздух“, коментира д-р Десислав Тасков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Не съм изоставила работата си в общината, но сега е по-необходимо да съм болницата, посочи д-р Светлана Маркова. В болницата никой не се интересува кой от коя политическа сила е, отбеляза тя.