Сектор за пациенти с COVID-19 ще бъде разкрит в бившата белодробна болница в Шумен, реши новоучреденият областен медицински съвет.

Обсъдени са били и възможностите за разкриване на допълнителни легла за пациенти с коронавирусна инфекция в базата на Държавната психиатрична болница, която се намира в Шумен.

След проведен вчера оглед в лечебното заведение обаче е установено, че базата е неподходяща за лечение на пациенти с COVID-19, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова.

Становището й е подкрепено и от всички членове на съвета.

Те са решили усилията да бъдат насочени към оборудване и обезпечаване на втори и трети етаж на бившата белодробна болница в Шумен, където да бъдат разкрити около 40 легла за пациенти с COVID-19.

Там предстоят организационни дейности и ремонт на кислородната инсталация, които се очаква да приключат през следващите две седмици.

С друго свое решение членовете на Областния медицински съвет са възложили на ДКЦ-1 в Шумен, със съдействието на общинската администрация в града, да организира разкриването на кабинет за преглед и консултации на пациенти с COVID-19 в срок до 24 ноември.

Съветът препоръча на кмета на Шумен при необходимост да направи мотивирано предложение до министъра на образованието за издаване на заповед, касаеща възможността за отсъствие на деца от детските градини по преценка на родителя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!