Болницата в Свищов продължава да се пълни с пациенти с COVID-19. Расте и броят на постъпилите в предковидния сектор. На този фон – отделението, в което лекуват заразата остана почти без медици. Двама лекари-депутати от БСП влязоха като доброволци в отделението преди два дни, водени от желанието да са в помощ на развилите коронавирусна инфекция. 

Д-р Георги Михайлов от левицата обясни, че обстановката е сериозна, а според него трябва да се прецизират индикаторите за хоспитализация на пациентите. Той уточни, че в свищовската болница има около 30 пациенти с COVID-19. 

„След визитация става ясно, че голяма брой от тях могат да се лекуват в домашни условия, те не са в тежко състояние. Има един-двама, които са на кислородотерапия. Болницата не разполага с условия за реанимация. Моето мнение и препоръка е да се прецизират индикаторите за хоспитализация. Ако се върви към поголовна хоспитализация – системата ще се счупи“, добави депутатът. 

Народният представител посочи, че поради първоначалната липса на кадри в COVID сектора, в момента там работи медицински персонал от другите отделения. Той обясни, че 90% от персонала в свищовската болница са хора в пенсионна възраст и с придружаващи заболявания. 

„Хората са мобилизирани. Колега над 65 г. дава дежурства в COVID отделението. Той извършва визитации, няма необходимост от непрекъснат престой на лекар в отделението“, каза Михайлов. 

Другият лекар доброволец е д-р Илиян Тимчев. Той заяви, че заради натовареността – болницата от многопрофилна се е превърнала в COVID. По думите му с колегата му от БСП прекарват по няколко часа в COVID отделението – правят визитации и диагностицират пациенти. 

Михайлов добави, че са в лечебното заведение трети ден и от пристигането им, работата на лекарите в отделението е облекчена, защото дежурствата им са разредени. „Ние сме поели основната тежест, това беше нашето желание – до края на нашия престой тези хора да могат да си починат“, заяви той. 

Депутатите посочиха, че прекарват средно по 12 часа в болницата, а в COVID отделението – поне 6 часа. Те обясниха, че ще останат в свищовската болница колкото е необходимо. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща да изпрати специализанти в лечебното заведение, към този момент тях все още ги няма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!