В момента ние присъстваме на красивия разказ на новата история на „Демократична България“ и на Христо Иванов. В цялата картина той е печелившият.

Така политическият анализатор проф. Антоанета Христова коментира протеста на плаж „Росенец“.

„Преди той спечели, използвайки БСП, а в момента може би БСП и другите искат да спечелят от него. Естествено е ГЕРБ да вижда опонент в негово лице и някои хора да си изпускат нервите, пишейки постове като този на министър Данаил Кирилов“, коментира Христова.

В поста правосъдният министър нарече клипа с Христо Иванов и охранителите „спектакъл“, а участниците в него с имена на анимационни герои и завоеватели.

„Ние се намираме в друг етап на развитие на обществените отношения и на очакванията към политиците. Очакването е за институционално, официално, регламентирано присъствие и изпълняване на ролята, за която си избран. Подобни постове не са добър знак за този, който ги е написал“, коментира политическият анализатор.

Антоанета Христова коментира и поведението на президента Румен Радев през последните дни.

„От началото на присъствието си в политическото пространство президентът има ролята на политически лидер. Той не влезе в ролята на президент. Поради тази причина настрои своите привърженици и другата част от хората един срещу друг. В резултат на този процес той създаде такова разделение, че затрудни функционирането на добрата комуникация между него и останалите институции“, на мнение е Христова.

„Президентът се опитва да намери някакъв правилен път - ту е обран, ту е гневен. Според мен е учуден от цялата ситуация, в която попада. Това няма нищо общо с глобалната картина“, коментира от своя страна експертът по комуникации Любомир Аламанов.

Според него Румен Радев е направил груба грешка, че веднага не е уволнил както шефа на НСО, така и хората, които са били на плаж „Росенец“.