Германският канцлер Ангела Меркел отмени строгите ограничения, които планираше по време на католическия Великден. Решенията в стил "крачка напред, а след това - назад", обаче, породиха много въпроси как ще се случи гласуването на нашите сънародници в Германия на 4 април.

Изборният ни ден ще се проведе в критична за Германия ситуация. Броят на новозаболели се покачва, великобританският щам се разпространява все повече, а гласовете на обвинителите, че липсва конкретна стратегия за борбата с вируса става все по-силни. На този фон българите в Германия ще застанат пред урните след седмица.

От българското посолство в Берлин съобщиха за bTV, че към настоящия момент отсъстват данни за административни пречки относно провеждане на изборите. Това обаче не изключва промяна в следващите дни. Възможно е и в различни части на страната да важат различни мерки, в зависимост от честотата на новозаболелите.

Надеждите са рекордният брой секции в Германия да изиграе роля и да не видим отново огромни опашки, които помним от минали години. В основата на безпрецедентния брой избирателни секции е трудът и ентусиазмът на стотици доброволци. Срещаме ви с двама от тях.

За предстоящите парламентарни избори Германия позволи безпрецедентен брой секции на своя територия. 69 в 58 населени места. Toва е статистиката. А зад нея е трудът на стотици, месеци безсънни нощи и вярата в една идея.

„Това, което според мен ни държи, е фактът, че е един дълг, който изпълняваме и предоставяме възможността на нашите сънародници зад граница да упражнят правото си на глас“, казва Младен Панов координатор и доброволец в Кьолн.
 

„България е там, където сме ние, където са нашите деца, според мен, още една част от България, поне“, обясни Росица Байрактарски координатор и доброволец в Кьолн.
 
Общото между Росица и Младен е, че и двамата са избрали Германия за свой дом. Тя е тук от 18 години, а той - от 15. Работят и създават семействата си тук. Те са част от хората, благодарение на които българите в Кьолн ще могат да упражнят правото си на глас, без да се налага да пътуват далеч от домовете си. Но за да спестят часове и пътуване на останалите, те подаряват своето време на кауза, в която вярват безрезервно.
 

„В момента единственото време, което имам за секцията, е вечерно време, когато децата вече спят, като понякога трябва да свърша и други неща и уикендът. Уикендът е основното време, когато мога да направя нещо на спокойствие“, споделя Младен.

„Трябваше да намеря помещение, което, разбира се, е най-отговорното. Това помещение трябваше да отговаря на много условия…Трябваше да се намерят доброволци и най-важното да се намерят членове на СИК, които да бъдат отговорни, да изпълняват задачата, в която аз също съм нова. Също да се чете Изборният кодекс, много документи да бъдат прегледани, постоянна комуникация с генералното консулство във Франкфурт, включване в срещи с мрежата на доброволците… И координационни срещи с генералното консулство в „Зум“, обясни Росица.
 
Младен е създал собствен бизнес, член е и на българско сдружение, а Росица е училищен ръководител на българското неделно училище в Кьолн. Въпреки дългите години прекарани зад граница връзката с България не изтънява, а кара всеки от тях да намери начин да пренесе част от страната ни далеч зад физическите граници.
 

„Така казваме винаги на моите деца в училището - не само на моите ученици, а на всички, че те са културните аташета на България и е много отговорна тяхната позиция. Всеки ден ние представяме България и изживяваме България пред една публика от целия свят, в случая от Европа“, обясни доброволката.
 
И двамата са категорични, че най-голямата награда ще бъде ако пред секциите, създадени с толкова ентусиазъм, видят гласоподаватели на четвърти април.

Апелът на посолството ни в Берлин е българските граждани да не се придвижват на групи към избирателните секции, а след упражняване на правото си на глас да се отдалечават незабавно, за да не се допуска струпване на хора, което може да доведе до напрежение.