Знаем, че броите часовете до излизането на осмия сезон на хитовия сериал „Игра на тронове”.

Затова днес отпътуваме за Дубровник – града, превърнал се в една от основните снимачни площадки.

Заобиколен от крепостни стени на брега на Адриатическо море, градът е сред най-големите културни богатства на Европа. Част е и от списъка на световно наследство на ЮНЕСКО, което обаче е било проблем за снимачния екип на „Игра на тронове”. Забраната за докосване и преместване на определени предмети е затруднила снимачния процес. Въпреки това средновековните улички, бароковите, ренесансовите и готически къщи се превръщат в декор за столицата на Седемте кралства.

Червената цитадела откриваме в крепостта Ловренац. 37-метрова скала над Адриатическо море е мястото, за което се водят всички битки и интриги в сериала. Там е Железният трон. Вътрешните дворове се използват за заснемането на турнира в чест на крал Джофри, а близкото пристанище е емблематичното такова в Кралския чертог.

По главната улица на града са заснети и кадри от „Междузвездни войни”, за което екипът е плащал по 200 евро на живущите там, за да не отварят прозорците си.

Близкият остров Локрум се превръща в град Карт – мястото, на което отвличат драконите на Денерис, а ботаническата градина Арборетум Тръстено е мястото, на което се разхожда кралското семейство в сериала.