Днес е последният ден, в който в Мраморното фоайе на НДК можете да разгледате интерактивната изложба „Българското историческо величие”.

В нея, освен факти и събития, можете да се научите да стреляте с лък или да се биете с меч. През следващите седмици изложбата ще обиколи и други градове на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

В изложба от картини можете да разгледате най-впечатляващите събития и личности от нашата история. В тази разходка през страниците на миналото ни развеждат гидове, които разказват нагледно за фактите и символиката на изображенията.

„Заветът на кан Кубрат. Това е една сцена, много известна в нашата история, тя пресъздава основния принцип на българския народ – когато е обединен – е непобедим. До ден днешен, както знаете, този принцип го пише и на парламента на Република България – „Съединението прави силата””, каза организаторът Ангел Тодоров, докато показва една от картините.

Снимка: btvnovinite.bg


В изложбата, освен разходка из картините с гид, има и интерактивни игри, с които децата по-бързо и забавно да запомням образи и факти. Също така, правят демонстрации и уроци с лъкове, саби и мечове.

„Това го правим с дървени оръжия, обезопасени, има специални брони, шлемове, които да са безопасни. Учим ги на не само индивидуален двубой, а и на групови занимания – как се прави боен строй, как трябва да пазиш другаря си. Как се стъпва, отстъпва”, допълни организаторът.

Снимка: btvnovinite.bg


За да се потопят изцяло в епохата, посетителите на място могат да облекат и прабългарски дрехи.

Именно за поддържане на българския дух и изложбата ще продължава да обикаля България и да възпитава интерес и любопитство не само у децата! Следващата седмица ще можете да я разгледате в Плевен. А до края на годината и във Варна, Русе, Габрово, Велико Търново и Бургас.