В сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен оповести сключването на четвърти договор с дружествата "Бионтех" и "Пфайзер", по силата, на който предстои Европа да направи първоначална покупка на 200 милиона дози от бъдещата им ваксина срещу COVID-19, с възможност за поискване на допълнително 100 милиона дози.

Ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу коронавируса. На този етап остават много въпросителни, свързани с ефективността на тази ваксина. В отговор до "Тази неделя" от "Пфайзер" отговориха на някои от тях.

Позицията на компанията идва директно от Лиса Маргарет О`Нийл, която от 15 години работи за "Пфайзер" като глобален директор връзки с медииите за Европа, Близкия Изток и Африка.

"Към 8 ноември изследването обхваща 43 538 участника, като 42% от участниците от цял свят и 30% от тези от Америка са с различен расов и етнически произход, на възраст между 12 и 85г. Към момента не са наблюдавани сериозни притеснения от гледна точка на сигурността. Като се вземе това предвид, трябва все пак да кажем, че бяха наблюдавани и някои нежелани ситуации, съответстващи на това, което може да се очаква при чиста случайност, когато се използва извадка от население с този размер, възраст и съпътстващи заболявания.", пишат от компанията.

Снимка: Reuters

Ако ваксината е успешна, тя ще се прилага на две дози с три седмици пауза между тях чрез инжектиране, като в момента за целите на клиничното проучване се набират хора, които не са били засегнати от COVID.

"Сезонната ваксинация определено е потенциален сценарий, но все още имаме да извървим дълъг път в опознаването на болестта, вируса и предпазващия характер на ваксината, преди да можем да излезем с категорични заключения. Не знаем как ще се променя вирусът, както и каква продължителност ще има защитният ефект на която и да е ваксина. Следователно е важно технологията на ваксината да е такава, че едновременно да ни позволява да осигурим реваксинация при необходимост, както и своевременно да можем да отговорим при евентуални промени във вируса. Добрата новина е, че технологията на РНК ни предоставя възможността и за двете.", посочват "Пфайзер".

На въпросите ще спре ли ваксината разпространението на вируса сред хората с по-слаби симптоми и ще бъде ли приложима за хора, които вече са прекарали веднъж COVID-19 от "Пфайзер" казват, че все още предстоят клинични изпитвания. Един от големите въпроси е свързан и със съхранението и транспортирането на ваксината.

Снимка: Reuters"Имаме специални термоспедитори, които контролират температурата, използвайки сух лед, поддържайки препоръчителните условия от -70 по Целзий в рамките на 10 дни. Ще използваме термодатчици с GPS поддържка във всеки термичен изпращач с контролна кула, която ще проследява местоположението и температурата на всяка изпратена ваксина по предварително зададените маршрути. Тези устройства с GPS ще позволят на "Пфайзер" да действа проактивно, предотвратявайки нежелани отклонения, още преди да се случат." , категорични са от компанията.

По информация на "Ройтерс", обаче един дълбоко замръзяващ фризер струва между 5000 и 15 000 долара. А в ефира на предаването "Тази събота" директорът на института по микробиология към БАН, проф. Пенка Петрова коментира, че България не разполага във всяко лечебно заведение с такъв тип фризери, а сухият лед, който се използва, е много скъп.

"След като се получи пратката с нашата ваксина от термичния спедитор, ще има 3 възможности за съхранение – фризери за свръхниска температура, които вече се предлагат в търговската мрежа и могат да удължат срока на годност до 6 месеца. Ваксината може да се съхранява в продължение на 5 дни при хладни условия в рамките на 2-8 °C. Хладилните устройства са много често достъпни в болниците. Термичните изпращачи на "Пфайзер', в които пристигат дозите, могат да се оптимизират и да се използват за временно съхранение чрез презареждане на сух лед в рамките на 15 дни."

Снимка: Reuters

От компанията все не могат да разкрият информация по договорени цените за Европа, но какъв би бил разходът за България не само за покупката, но и за приемането и поддръжката на ваксините, въпросът към момента остава отворен.

"Движим се със скоростта на науката и само науката ръководи всички решение що се отнася до кандидат-ваксината ни. Предстои да бъде подадено заявление за разрешение за спешна употреба към Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Заявлението ще бъде подадено в момента, в който бъде постигнато необходимото ниво на безопасност, очаквано през третата седмица на ноември."