„Има очакване, дори от хората до президента, да се направи партия. Най-малкото защото няма алтернатива. Инициативата за референдум 3 март да остане национален празник има една цел и тя не е да прераства в партия.“ Това коментира евродепутатът Петър Витанов.

Той добави, че между двете няма връзка, макар президентът да е изразил подкрепата си към тяхната цел.

Промените в Конституцията вървят по така наречената бавна писта и са във финален етап - третото четене. Заради една от идеите вътре обаче - кой да е националният ни празник - 3 март или 24 май - започна събирането на подписи за референдум.

„Има необходимост от такава партия. Не мога да каже кога ще се случи подобен проект и дали ще се осъществи въобще. Обаче т. нар. сглобка, която се срамува и да се обяви за коалиция, е безперспективна“, каза той.

Витанов заяви, че има нужда от партия, която може да придвижи държавата напред.

„На думи управляващите декларират, че са европейци, но ни отдалечават от всички големи интеграционни проекти, включително Шенген. Има нужда от партия, която може да придвижи България напред. И тук идва съвсем естествено въпросът – кой е българският политик с най-високо доверие. И затова вероятно хората се обръщат към президентската институция, защото лидерите на „сглобката“ са с по 10% доверие“, коментира Петър Витанов.

Евродепутатът коментира и предложените промени в Конституцията.

„Да ограничиш правомощията на президента е конюнктурно, не е политически обосновано. Това е  някаква неприязън към президентската институция. Не може изборът на министър-председател да е сведен до трима души. Ами ако те не желаят? Какво ще стане. Председател на Върховния касационен съд или председател на Конституционния съд за министър-председател – говорим за смесване на властите, а разделението на властите е основата на демокрацията от столетия“, смята Петър Витанов.

Вижте целия разговор във видеото.