Часове, след като президентът Румен Радев отказа да го освободи от поста главен секретар на МВР, както поискаха управляващите, Петър Тодоров сам подаде оставка. Той обяви, че се оттегля, за да не става „част от опита за политическа употреба на МВР“.

Първото си интервю след оставката той даде пред bTV. С него разговаря Владислава Тричкова.

– Благодаря че се съгласихтe да дадете това интервю. Буквално минути след като стана ясно че президентът е приел вашата оставка. Знаем,  че вие подавате такава не за първи път. Предните пъти той не подписа искането да освободите поста. Очаквахте ли сега това развитие?

– Да, аз се надявах на това развитие. Което вече е факт има съгласувателна процедура. Предстои разрешение на МС и издаване на указ в близките дни.

– Вие последните месеци срещали ли сте се и разговаряли ли сте с  президента?

– Имал съм една среща с президента, буквално в последните дни, в която среща съответно аз съм се мотивирал какви са моите мотиви, от какво произлизат и съм го запознал с обстановката и че желая да си подам оставката поради тези причини.

– Вие сте главен секретар от 2021 г. от служебно правителство. Сега това приемате ли го като война между служебно и редовно?

– Това не е война между служебно и редовно, това е една акция – целенасочен, за разграждане и политизиране на системата. Бяха освободени изключително качествени директори по места. Явно тези хора не се вписват в плана да направим нашето МВР… ....цитирам запис от преди 3 месеца и там ясно се казваше че целта е да се направи „наше МВР“.

– Политически ли са всички назначения които направи Калин Стоянов, откакто е на този пост?

– Не мога да кажа дали са политически.

– А назначаването на Живко Коцев, който беше ваш заместник през последните месеци?

– Няма да кажа лоша дума за него. Минал е през всички длъжности и е добър специалист.

– Питам Ви, защото днес сатана ясно че това ще е новата номинация за главен секретар на МВР.

– Аз изказах мнението за колегата. Добър професионалист .

– Разкажете ни малко за отношенията с министър Стоянов.

– Ние работим две години. През цялото време имахме нормални и добри служебни задължения. Нещо повече – в деня преди да бъде назначени за министър, проведохме разговор в моя кабинет и аз го попитах как ще работим при новата конфигурация и той каза че желае да разчита на моя опит и да продължим да работим както до този момент. Буквално няколко дни по-късно, след посещението на партиен лидер, бях извикан и съответно с неудобство министърът ми зададе въпроса гледайки надолу: дали ще си подам оставката тъй като имало напрежение

– Кой е партийният лидер. Кирил Петков?

– Да, той.

– Вие видяхте, че той идва там или някой ви каза?

– Той беше там и може да се провери. Има камери

– Вие обвързвате тази среща с желанието?

– Аз нищо не обвързвам, а изтъквам фактите. След посещението на този партиен лидер бях извикан и въпреки договорката да работим в екип, това се промени без причина. Но тогава умишлено му казах че няма да подам оставка.

– Вие намирате ли пропуски във вашата работа като главен секретар?

– Никой не е идеален... Но опорките които бяха изтъкнати от министъра са крайно несъстоятилени.

– Има ли пропуск с Ангел Христов, единият от братята Галеви… знаем, издирван с червена бюлетина, починал у нас?

– Това до голяма степен е въпрос към Калин Стоянов, който по времето, когато беше установен Ангел Христов, беше директор на ГДБОП. И Ангел Христов беше негова задача. Ако започнем да извеждаме случаи, с които да се замеряме, аз мога да направя това и да кажа: защо избяга Пепи Еврото след неуспешната операция по задържането му от ГДОБП. Та нали Калин Стоянов ръководеше тази операция.

Какво каза Петър Тодоров за разследването на смъртта на Алексей Петров и връщането на Васил Божков в България – гледайте във видеото!