Сблъсък и развръзка по казуса с главния секретар на МВР. Часове, след като президентът отказа да го освободи от поста, както поискаха управляващите, Петър Тодоров сам подаде оставка. Той обяви, че се оттегля, за да не става „част от опита за политическа употреба на МВР“.

„Днес подавам оставка като главен секретар на МВР. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност. Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колегите за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина“, заяви Петър Тодоров.

Според източници на bTV той ще бъде наследен от шефът на СДВР Любомир Николов, който беше сред първите новоназначения на вътрешния министър Стоянов. 

Искането за отстраняване на главния секретар беше обявено още на 18 август след съвещание на премиера със службите. За отстраняването му от дни призовава и премиерът.

„Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, както и добри ръководни качества, показва точно това. Откакто станах главен секретар на МВР демонстрирам пълната си решимост в борбата с това порочно явление – купуването на гласове. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато“, допълни Петър Тодоров.

Последва отговор от държавния глава, че това искане е с политически мотиви и е опит за „чистка в МВР“. Днес Радев официално отказа да уволни главния секретар на МВР.

„Официалният отказ на президентската институция на предложението и приложените към него мотиви на Министерския съвет за отстраняването на главния секретар на МВР вече е изпратен на ресорното министерств“, гласи позицията на президента.

От МВР потвърдиха, че са получили отказа. 

„Във вчерашния в МВР се получи отказ за съгласуване на това, което ние поискахме, а именно освобождаване на главния секретар.

По-късно обаче Тодоров сам подаде оставка. 

Политическите партии днес запазиха мълчание по темата.