„Ние сме поставени в нова ситуация. САЩ доминират във финансовите отношения на базата на това, че доларът е глобална валута. Оттам нататък санкциите са допълнителен инструмент, който е свързан с борбата с корупцията и върховенството на закона, но е свързан и от гледна точка да пази тези финансови правила. Как в България ще бъдат прилагани тепърва трябва да си отговорим на този въпрос. Знаете, че имаме разделение на властите и че по някои от тези казуси предстои да се произнесе българския съд. Знаете, че трябва да спазваме и европейските правила, които не предполагат подобна чужда намеса на чужди санкции на територията на ЕС. Оттук нататък това е въпрос, с който и следващият парламент вероятно ще се занимава. Да изчакаме решението на българския съд, да изчакаме тълкуването на законовата база, вече ще можем да предприемем някакви действия в тази посока след това, но трябва да се спазва българското и европейското законодателство твърдо“.

Снимка: btvnovinite.bg

Това коментира в „Тази неделя“ кандидат-депутатът на ДПС Петър Чобанов по повод на наложените санкции по закона „Магнитски“ срещу бившия народен представител от движението Делян Пеевски.

„ДПС винаги сме били последователни. Ние сме българска либерална партия. Осланяме се на принципа в правото: невинен до доказване на противното. Без доказана вина и ясни доказателства, не можем да предполагаме, че някой е виновен. Когато имаме доказателства, че дадено лице, в случая г-н Пеевски е извършил някакви нарушения, партията ще се разграничи от него. На този етап не виждам никаква причина ние да променим нашата позиция. Не искаме да променяме този принцип заради някой си. На предположения с недоказан характер няма да дам някакъв отговор. По негово желание г-н Пеевски се оттегли от политическия живот и не виждам някакво влияние на Пеевски върху ДПС“, допълни неговият съпартиец Джейхан Ибрямов.

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи Делян Пеевски няма никакво влияние върху ДПС.

„Очаквам ДПС, което е още по-мобилизирано спрямо предходните избори, да вдигне резултата си. Ще видим, че това ще стане пропорционално и няма да се дължи само на Република Турция", прогнозира Чобанов.

„Във Великобритания има над 130 секции за предстоящите избори. Не виждам никакъв проблем, когато български граждани заявяват правото си на участие за гласуване на български парламент по надлежния ред със заявление. Спазва се законът и ще има 121 секции в Турция, колкото е определил законът“, заяви Ибрямов в отговор на думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, според когото изборите в югоизточната ни съседка се организират от тайните ѝ служби чрез изселническите дружества.

„Ще поканя лично г-н Каракачанов да участва в изборите в Турция, защото от изявлението му стана ясно, че той никога не е ходил на избори там. Има секционни комисии и всички партии изпращат своите хора там. Не е хубаво да се говори от чуждо име. Нека отиде и да види как се правят изборите“, допълни Ибрямов.

Що се отнася до посещението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция и срещата му с президента Реджеп Ердоган, Ибрямов заяви, че в нея няма нищо лошо и е израз на добросъседство.

„Аз се обръщам към колегите от ВМРО: за нас Родина не е само географско и политическо понятие, а емоционално. За мен моята Родина е Търговище, то е част то България, там са моите спомени, моето детство са там, първата ми любов е в Търговище. То е моята Родина, там съм израснал. Родина не са трите морета, трите небета, а родината е в сърцето. Предлагам с това понятие да не си правим шеги", заяви Ибрямов.

Основната политическа цел на ДПС е рестартът на държавността, това го разбираме първо със спазване на правила, закони, ред, възстановяване на спазването и прилагането на върховенството на закона, което беше нарушено от предишното управление. Разбираме го това да се прави от хора, които да имат нужната експертиза и на базата на диалог с останалите политически сили, да се очертаят основните приоритети, те да се спазват и всичко да е в рамките на закона и правилата", заяви Чобанов.

Що се отнася до действията на правителство, "виждаме възможност да се тръгне в тази посока. Оттук нататък са важни средствата и как се прави, но този модел на сливане на една партия с държавата трябва да бъде разграден. Това е трудно, но се надявам това да стане по правилата", каза още Чобанов.

Вижте целия разговор във видеото.