Търговски обекти в София предлагат разплащане с биткойни. Криптовалутата стана популярна у нас преди две години, когато стойността на 1 биткойн достигна  30 000 лв.

Независимо колко слабо се интересувате от нещо, ако в рамките на година стойността му скочи 15 пъти, това вероятно ще привлече вниманието ви. Така се случва и с един търговски обект, който е едно от малкото места в столицата, които предлагат купуване на продукти с биткойн. Плащането отнема 10 минути и включва сканиране на код, въвеждане на парола и потвърждаване.

Според председателя на Българската биткойн асоциация Павел Чорбаджийски мнозинството от хората засега рядко използват биткойн за транзакции: „Биткойн няма да навлезе в икономиката от търговията на дребно. Биткойн ще навлезе в икономиката от търговията на едро. Най-бързо се въртят най-ниско качествените пари в икономиката”.

Въпреки че това е единственият човек платил с криптовалута в обекта засега, екип от български IT ентусиасти с поглед към бъдещето подготвя софтуер, който да улесни разплащането с криптовалути и да сведе процедурата до няколко клика.

„Това е бъдещето на парите, така или иначе парите вече са дигитални. Ето това е нещото, което виждаме като официална информация. Това нещо доказва, че тези пари са отишли при тях вече. Нещата стават сравнително трудно към този момент. Но нашата идея е да стават максимално бързо в рамките на секунди, както в момента с банковите карти”, казва Стефан Дамянов, който е управител на софтуерна компания.

Дали виртуалните пари ще се наложат като платежно средство за момента е спорно. Законно ли е обаче разплащане без касова бележка?

„Тъй като не е толкова лесен отговорът на този въпрос, аз не мога да кажа, че ще тръгнем да глобяваме търговците, които приемат разплащания с биткойн, но моят съвет към тях е да, да издадат фискален бон, тъй като на нас това много ни прилича на разплащане със заместващо парите платежно средство”, казва Росен Иванов, Директор на Дирекция „Данъчна и осигурителна методология”, НАП.

Битĸойнът e с изключителна динамична стойност, като в последната година цената му се срина с около 80%.