Криптовалутите, като биткойн, крият висок риск. Централната ни банка и европейските надзорни органи предупреждават, че виртуалните пари имат признаци на ценови балон.

Съоснователят на Българската биткойн асоциация Владислав Драмалиев се занимава с криптовалути от 5 години. Казва, че в последните 7 месеца получава всичките си доходи по този начин. 

„Осребряването в България става само по един начин – ние продаваме криптовалута на човек, той ни дава пари в брой и по този начин мога да конвертирам криптовалута в левове и един вид да си плащам заплатата”, обяснява той. Владислав допълва, че дори и криптовалутите да са балон, предупреждението е закъсняло –наскоро цената на биткойн се срина от 20 хиляди на по-малко от 7 хиляди долара, а в момента се продава за близо 10 хиляди.

Според финансисти в случая става въпрос по-скоро за стока, отколкото за валута, а основната въпросителна е каква е реалната й стойност.

„Бих посъветвал винаги с едно на ум да вкарват пари и то само толкова пари, колкото са готови да загубят.  На практика в един момент това повече ми прилича на лотариен билет”, заяви Андрей Георгиев от финансова къща. 

В случая обаче инвестицията не е символична. Сред изкушените е и Михаил Кръстев – не само е инвестирал в биткойн, но е създал и сайт посветен на технологията.

„Аз съм подготвен за всякакво развитие, най-вече защото съм основно запленен от технологията, отколкото от нейните финансови позитиви”, призна той. 

Европейските надзорни органи припомнят, че в Общността няма регулации за криптовалутите, а инвестицията остава високорискова.