В поредицата "Пътешествениците", в която ви разказваме за онези граждани на света, които не спират да преоткриват нови дестинации. Цвети Петрунова ни среща с адвокат Мариана Константинова и нейните семейни пътешествия из северните страни.

„Има някакво особено очарование в Севера, природата е дива, все още почти недокосната от човек и някак си виждаш как изглежда тази земя преди човеците да я обезобразят“, казва Мариана Константинова.

Северът е нейната мечтана посока на пътуване.  звън уюта на дома, но с прегръдката на любимият си съпруг Росен и двете им деца Михаела и Виктор, преди няколко години адвокат Мариана Константинова затваря своята кантора и се впуска в търсенето на нови гледки по целия свят. 

„Започнахме да пътуваме активно, когато се роди второто ни дете, тъй като искахме да им покажем света такъв, какъвто го виждаме ние и да разберат, че животът не е ходене на работа, гледане на деца, стоене вечер на дивана пред телевизора и да имат от съвсем малки опит, да се срещнат с различни култури, да срещнат различни хора от целия свят“, обясни Мариана Константинова.

В зависимост от сигурността обаче списъкът с мечтани дестинации се разделя на две: подходящ и неподходящ за деца. И докато Мариана е отговорник по програмата, съпругът ѝсе заема  с това да не се изгубят в грешната географска ширина.

„Хората смятат, че когато някой пътува, това задължително е свързано с огромни бюджети, но истината е, че има дестинации за всеки джоб, познавам хора с много скромни възможности, които пътуват не по-малко от нас, въпрос на приоритети“, добави пътешественичката.

След спускане на първи ред по една от най-дълбоките миньорски пързалки в света, именно Исландия се превръща в любимата дестинация досега, на северната държава Мариана посвещава и първата си книга.

„Най–силно впечатление в мен остави срещата ни с китовете“, каза тя.

Няколко топли дестинации между Бали и Индонезия по-късно, челен сблъсък с макак и уикенд походи в България, макар и за кратко семейството винаги се връща у дома.