Топлинен удар, удавяне и ухапване от отровна змия – това са някои от най-разпространените  и опасни случай в летните жеги.

Симптомите при слънчев и топлинен удар приличат на тези на инсулта. Пациентите са бледи изпотени и неконтактни, обясниха медици от Спешна помощ в предаването „Тази сутрин”.

При слънчевия удар се усеща главоболие, има позиви за повръщане. Топлинният удар се случва дори и да е защитен човек от слънцето. Рязката смяна на температурата не е полезна, посочват медиците и отбелязват, че влизането в големи хипермаркети с климатици, за да се охладим, не се препоръчва. Разликата в температурата не трябва да е повече от 5-6 градуса, категорични са специалистите. 

Медиците съветват пострадалият човек да бъде сложен да легне, за да не падне и да получи травма. „Много често се поява и гърч. Тогава е добре главата на човека се завърта на страни, за да може ако започне повръщане, да няма аспирация”, обясниха от Спешна помощ. 

При спасяването на удавник, при изваждането от водата трябва да се проверят дихателните пътища – дали човекът не е погълнал някакви водорасли и пясък. След това главата се бута назад, прави се сърдечен масаж с изправени ръце – 30 натискания надолу, и две вдишвания в устата или в носа, съветват още специалистите. 

Според медиците от спешна помощ при ухапване от змия не трябва да се прави разрез на мястото на ухапването или да се притяга мястото, както не трябва да се опитва да се изсмуче отровата. Пострадалият не трябва да се движи много и веднага трябва да бъде откаран в болница.