Политически сблъсък по горещите теми – на какви стъпки са готови политическите сили, за да има стабилен кабинет и какви решенията за бъдещето на България предлагат. Знаковите лица на партиите влизат в открит дебат по важните въпроси, които вълнуват всички българи.

Седмица преди изборите в дебат един срещу друг се изправят ключови фигури от листите в София - Калина Константинова от „Продължаваме промянатаДемократична България“, Тома Биков от ГЕРБ-СДС и Христо Проданов от „БСП за България“.

Парламент 49: Дебат за решенията за бъдещето на България
Снимка: btvnovinite.bg

Решението на политическата криза

„Решението на политическата криза е в ръцете на хората. Те ясно трябва да изберат. Ние сме на кръстопът дали да се върнем назад към една стабилна бедност, или да вървим напред към нормален европейски живот“, коментира Калина Константинова от ПП-ДБ.

„Партньорство с ГЕРБ може да е на масата, ако ГЕРБ отговори на няколко ключови въпроси – каква е реакцията им, след като финансовият им министър в два кабинета бе уличен в корупция и бе сложен в списъка „Магнитски“, когато поемат отговорност за липсващата една третинка от магистралите, когато отговорят ще подкрепят ли законопроекта за контрол над главния прокурор“, добави тя.

„Моето мнение е, че кой е извършил престъпление и кой не – решава съдебната система. През последните две години според доклада на Държавния департамент нивата на корупция са високи. Г-жа Константинова трябва да каже защо са високи нивата на корупция по време на тяхното управление. Заради такъв тип говорене пикът на това вербално политическо насилие се изрази във физическо с ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова. Не сме на кръстопът да се върнем назад или да тръгнем напред. Няма как да се върнем назад, ще идем напред. Въпросът е какво ни чака?“, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Спорът между двете партии е единствено кой е откраднал повече – едните от асфалта, а другите – от посредниците на газ. Това е политическият театър между тези две партии. Политически те не се различават – те са „за“ оръжието за Украйна, подкрепиха „френското предложение“ за Северна Македония, благодарение на „ястребската политика“ в ядрената енергетика на тези две партии скоро не само, че няма да имаме нови реактори, но ще трябва да затворим и стари, те са против таван на цените“, посочи Христо Проданов от БСП.

Контролът над главния прокурор

„Ние подкрепихме законопроектът на първо четене в 48-ото Народно събрание. Имаше много тежко становище на Върховния касационен съд, които имаха много забележки. Ние имаме ясен ангажимент. Проблемът е, че две години вие не може да го напишете. Защо очаквате от вашия най-голям опонент да подкрепя вашите закони“, обърна се Биков към Калина Константинова.

Парламент 49: Дебат за решенията за бъдещето на България
Снимка: btvnovinite.bg

„Къде е входираният от вас законопроект. Имате нулева воля, защото вие е страх, че в момента, в който има контрол над главния прокурор, вие ще бъдете уличени и ще бъдете осъдени в България“, отговори Константинова.

„Битката за контрол върху главния прокурор се води от 44-ото Народно събрание от БСП. Тогава я водехме срещу ГЕРБ и ДПС, които отхвърляха. Тогава ПП ги нямаше на политическата сцена. През всички следващи парламенти ние сме в тази посока – контрол над главния прокурор“, допълни Проданов от БСП.

Христо Проданов от „БСП за България“
Снимка: btvnovinite.bg

Първите задачи пред 49-ото Народно събрание

„Очевидно е, че първият проблем са доходите и инфлацията, която в България е доста висока. Трябва да се въведат краткосрочни мерки и таван на цените. Френският пример е най-подходящ – разговор между правителството и търговските вериги, за да може цените от малката потребителска кошница, за да са по-достъпни за българските граждани“, обясни социалистът.

Таван на цените ще опразни рафтовете в магазините, както в Унгария. Да се сложи данък свръхпечалба и допълнителен данък върху бизнеса е в напълно грешна посока. Данъците трябва да се запазят и събират. Вместо бизнесът да инвестира в служителите си и да вдига доходите, вместо да инвестира в производство трябва да плаща на държавата – това е ирационално“, коментира Константинова.

„В тавана на цените има риск всички да се залепят на тавана и държавата да стане картел. Ако кажат максимална цена 5 лева – каква е логиката някой да продава на 3 лева? Високата инфлация е като високата температура. Тя е симптом на възпаление на икономическата система. Да сложите таван на цените няма да реши проблемите. Една от причините да говорим за спекула са симптомите за слабостта на държавата през последните две години и деградацията на институциите“, подчерта Тома Биков.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС
Снимка: btvnovinite.bg

Заключителни думи

„Изборът на 2 април е ясен. Избираме между стабилна бедност или европейски доходи за нормален живот. Не оставяйте никой да ви убеждава, че тук е така. Те тънките магистрали, които чупят колите ви, е всичко, което заслужавате. Че да търсиш връзки, за да запишеш детето си в детска градина, е начинът. Има как тук да не е така, има как тук да е друго и има как да живеем нормален европейски живот с истинско правосъдие, здравеопазване и модерно образование“, заяви Калина Константинова от ПП-ДБ.

„Не си позволяваме да обещава светло бъдеще, защото сме наясно с тежестта и сложността на ситуацията, в която се намираме. Единственото, което обещаваме е България да се върне на пътя на нормалността, на пътя на развитието. Това ще се случи с усилия – няма да падне от небето. Това ще стане с труд, можем да организираме. Правили сме го няколко пъти, ще го направим пак“, подчерта Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Ако искате да продължи политиката по увеличаване на доходите, на социалните придобивки за най-уязвимите, ако искате България да не бъде въвличана във военния конфликт чрез изпращане на оръжие и войска, ако искате да се борим заедно за едно здраво, християнско семейство и да предпазим нашите деца от изучаване на джендър идеологии и подмяна на българската история, гласувайте за БСП“, обяви Христо Проданов от „БСП за България“.