През ноември Ladyzone.bg празнува своя 10-годишен юбилей. По този повод заедно с предаването "Тази събота и неделя" започваме поредицата "разЛИЧНИ истории", в която 5 жени ще говорят открито за личния си и професионален свят, за битките, през които са минали и за настоящето, в което са щастливи. Всяка от тях ще бъде поставена в по-широкия обществен контекст, обяснен от психолога и социолог Детелина Стаменова. 

Красив. Шестбуквена дума, която може да направи хората щастливи или нещастни. Има различни форми, различен цвят, различен аромат, носи различни усещания. За Пам Велидис това е умението да намираш повод да се усмихваш и да се чувстваш щастлив. Тя е на 30 - съавтор на книги, автор на статии, body positive блогър и социолог. В най-трудния си период успява да свaли 57 кг. От 2013 година е и plus size модел.

Снимка: Евгений Милов

"Една жена е буквално това, което излъчва. Независимо как изглеждаш, ти можеш да си изключително огнена, страшно секси и просто да си най-женственото същество на света, без да отговаряш на строгите мерки за нормално, социално", смята младата жена.

Пам е била и слаба, но напълнява заради лечение на белия дроб. "След подобно лечение хората изпадат в депресия, ставаш доста унил, доста демотивиран, доста дълго време можеш да останеш с такива килограми", спомня си тя. По време на студентството третира тялото си с по думите й "ужасяващи диети". "Това на мен ми се отрази ужасно. В периода, в който бях най-слаба и изглеждах най-добре се чувствах по най-отвратителен начин", споделя Пам.

Казва, че понякога пътят към това да обикнеш себе си може да е дълъг и мъчителен. Помни много остри погледи и тежки обиди.

Снимка: Евгений Милов

"Травмите, които нанасят такива промени в гимназията са ужасни. Това не е нещо, което преодоляваш и след това хоп и си ок, това е нещо, което се събуждаш и всяка сутрин вземаш решение да се чувстваш добре и полагаш грижа да имаш вяра в това", казва Пам.

Но защо жените толкова яростно се опитват да поддържат определени килограми. Търсим мнението и на психолога и социолог Детелина Стаменова.

"Теорията е, че жените правим много глупости в името на мъжете. За пример, още в Древен Китай жените са се опитвали да направят краката си със супер малки стъпала, въпреки жестоки болки и осакатяването им, така в днешно време това се пренася върху килограмите и вида на тялото. Затова може би една от най-големите обиди, която една жена може да посрещне, е да бъде обидена на килограми с име на едно домашно животно", обяснява Детелина Стаменова.

Вижте повече за историята на Пам Велидис от видеото в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!