Преди седмица бяха сменени двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) – Валентин Михов и Васил Щонов. Рокадата беше извършена от Министерството на иновациите и растежа, под чиято шапка е държавната банка, а мотивите – слаба подкрепа към средния бизнес и необоснован разход от близо 1 млн. лв. за консултантски услуги.

Михов и Щонов не са освободени от отговорност. „Поискаха да подпиша сметка за разход от 1 млн. лв. за консултантски услуги. Аз им подписах пътния лист – първо към трудовата борса, после към прокуратурата“, каза пред bTV служебният министър на иновациите Александър Пулев.

В интервю за предаването „Тази неделя“ отстраненият от ББР Валентин Михов призна, че са похарчени близо 1 млн. лв. за адвокатски услуги и одит. Те са били нужни за планирания облигационен заем за 500 милиона евро – 1 млрд. лв., за които има решение от 2021 г.

Михов обясни, че заемът не е изтеглен, защото е започнала войната в Украйна. Нямаше как да предвидим тази война, никой не можеше да я предвиди, обясни той.

Неизбежният разход от 1 млн. лв. той обясни с факта, че документите по този облигационен заем вече са били подготвени. „Тръгвате с такси да си купите телевизор. Стигате до място, където има мост. Мостът е взривен и вие казвате: ми няма как да отида, връщам се. Ще платите ли на таксито – ще му платите“, даде пример Михов.

На обвинението на Пулев, че ББР отпуска по 4 кредита на месец, вместо по толкова на ден, той отговори, че за последните 6 месеца банката е отпускала по около 15 заема на месец. Трябваше да са повече, но като тръгнеш от нулата е трудно, уточни Михов.

Бившият член на надзора на ББР обяви още, че към края на септември банката е била на печалба.

Гледайте целия разговор във видеото!