Установихме, че Делян Пеевки като физическо лице не е вземал кредити в Българската банка за развитие. Това каза в предаването „Лице в лице“ Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на банката.

„Има индикации, че хора, с които той е работил, например управител на негова фирма, е бил в съвет на директорите на фирми, които са вземали кредити от ББР“, допълни Михов.

Новите кредити продължават да са ограничени до 5 млн. лв. За кредити, които са преструктурирани, тоест компаниите са закъсали, ние оставихме възможност, ако смятаче, че това е в интерес на банката, да дадем допълнително финансиране. То е ограничено - за новите кредити е до 20%, те са 5 млн., значи до 1 млн. допълнително, а за по-големите кредити остава до 5 млн., каза още той.

Имахме подобни случаи, в които като че ли би било правилно да дофинансираме, допълни той.

Търговската тайна не ни позволява да говорим на този дадохме такива пари, на онзи дадохме онакива пари, каза още Михов. 

Загубата на ББР за 2020 г. беше над 200 млн. лв., за миналата година също е там някъде, общо 440 млн. лв. за двете години, съобщи Валентин Михов.

„Една част от тази загуба е заради антикризисната програма за COVID, там се резервират потенциални загуби в бъдеще , което е нормално, те са около половината от тази сума. Другата половина са начислени провизии по кредити, където смятаме, че банката ще понесе загуби. Тоест, колкото и да е била печалбата за предишните години – 15 – 20 млн., за 10 г. печалбата е изядена от няколко лоши кредита“, каза още Валентин Михов.

Целия разговор гледайте във видеото.