Знанието за това кои сме и откъде идваме е много важно, независимо какво ни поднася съвремието и модерният начин на живот, това заяви етнологът и автор Анелия Овнарска-Милушева.

Тя е автор на „Фейсбук” страницата „Думам ти, щерко”, която има стотици последователи.

В нея Анелия обяснява българските обичаи за всеки празник през годината. А този месец се състоя премиерата на книга ѝ със същото заглавие.

„Думам ти, щерко” обяснява и разказва за традиционните празници в българския календар. Това е начин човек да се докосне до миналото и да усети семейните ценности, сподели тя в студиото на „Тази неделя”.

Снимка: btvnovinite.bg

С предстоящото изпращане на 2019 г., Милушева заяви, че всички дни, с които приключва старата година и първите дни на новата, са пълни с много обредност.

Авторът обясни, че важни и специални празници и традиции в първите дни на годината са Васильовден и сурвакането.

Снимка: btvnovinite.bg

Досегът ѝ с народната култура започва от детството, когато започва в танцовия състав в село Бистрица. По думите ѝ културното ѝ опознаване е бил паралелен път, по който тя минава.

„Не си давах сметка, че този ми живот изпълваше по-голяма част, отколкото реалният”, обясни тя.

Получава и подкрепа от своето семейство. Има съпруг и две деца. Любопитен за нея е бил моментът, в който съпругът и пожелал цялото семейство да бъде облечено в народни носии по повод 50-тия си юбилей.

Снимка: btvnovinite.bg

Анелия Милушева притежава и близо 10 носии в пълен комплект от различните части на страната.

Любимото ѝ място е планината, любимият ѝ връх „Мусала”.