От какво се страхуват децата и може ли страхът им да се превърне във фобия? Отговорите на тези въпроси даде психологът Катерина Ковачева в предаването „Тази неделя”.

„Най-често страховете са от непознати неща и събития, от смъртта, тъмното, и светкавици. Работейки във фондация „За нашите деца” се срещам ежедневно с деца в риск и знам, че страхът от самотата и от това да бъдеш изоставен е също много често срещан”, обясни психологът.

Тя посъветва родителите да разговарят с децата си и да се опитат да разберат какво е провокирало дадения страх. Важно е също родителят да остане фигурата, която дава сигурност и спокойствие, а не да внася допълнително напрежение в ситуацията, да подценява страха или да го надценява.

„Възможно е детето да се почувства неразбрано и това да е основа по-нататък във времето да потиска страховете си и никой не знае къде може да се прояви и с какъв интензитет”, обясни още Катерина Ковачева.

По думите й повечето човешки страхове имат корени в детството, но много от тях са свързани с фамилна обремененост. Ако родителят е твърде тревожен и самият той се страхува от много неща, детето, наблюдавайки реакциите му, може да го пренесе върху себе си.

Не е изключено страхът да прерасне във фобия, ако има ситуация, която го е провокирала и той не е преживян.

„Личностните качества на детето също могат да допринесат за това, но като цяло не е често срещано явление”, поясни психологът.

По думите на Катерина Ковачева е важно да се намери балансът между това децата да играят навън, да общува с родителите си и да боравят с технологиите.