Страхът от летене е втората най-често срещана фобия, показва световната статистика. Той се нарежда веднага след страха да говориш пред публика.

Ако имате авиофобия, не сте сами - всеки трети пътник се страхува от летене, а 25% от хората, които редовно пътуват със самолет, изпитват паника.

„В нашата практика сме имали клиенти, които са си купили билет, или дори са се качили на борда и когато самолетът вече рулира по пистата, той спира, за да слязат", разказа пред bTV авиационният психолог Десислава Георгиева.

Авиопсихолози казват, че този страх е преодолим. На борда се разсейвате с книга, не пийте кофеиновиви напитки, които повишават тревожността ви, а като се качите на самолета, отитайте да се запознаете с екипажа.

„Като всеки нормален човек, и аз съм имал страх от летене, рязка турбуленция например", обясни психологът Христо Монов.

На финалната права, можете да опитате да летите - само вие и пилот. Когато напреднете в курса си на обучение, пилотът може да ви предаде дори управлението на самолета.

Умелите пилотите казват, че дори е по-опасно да пътувате с кола и, като добрите шофьори, те винаги искат да държат кормилото. Дори когато пътуват с граждански полет.

„Това обаче не означава часове наред да се нося в някаква посока, без да участвам”, допълни пилот-инструкторът Свилен Иванов.

Без страх, една мечта сбъдва и 26-годишната Нели Манова. Въпреки че завършва „Комуникации” в Холандия, тя иска да стане пилот. Преживявала е и рискови полети. „Пътувах за Бразилия и имаше около два часа турбуленция и тогава дори не се изплаших", твърди кандидат-пилотът.

Ако някой ден, се окаже, че пилотът в самолета е Нели, доверете и се, без страх.