Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше освободен от работа в болницата в Сандански. Договорът на хирурга не е бил подновен от здравното заведение.

Само за два дни д-р Алексиев събра подкрепата на десетки колеги и пациенти във „Фейсбук”, а днес в Сандански е планиран и протест срещу решението д-р Алексиев да бъде освободен.

Основният мотив за недоволството на гражданите е, че Алексиев е добър специалист, спасил много животи, и е необходимо – в интерес на хората, той да продължи да практикува.

„Преди 8 години бях прострелян в сърцето. Д-р Алексиев ме дари с втори живот, за което аз съм много благодарен. Тук сме да го подкрепим за това, че той създаде един прекрасен екип за тези години, в които работи тук – в хирургичното отделение на град Сандански. Другото, което искам да кажа е, че не може да се постъпва така с един такъв професионалист – лекар на годината за 2018 г. Сигурно няма друга държава, в която един такъв лекар може да бъде уволнен”, каза Илия Апостолов, който е сред протестиращите.

Снимка: Ирина Жерева

Управителят на болницата в Сандански д-р Тонев освободил Алексиев заради „трудния му характер и лошо отношение към пациенти”.

„По повод обидното му поведение към една колежка, която участваше в екипа, той беше поканен от етичната комисия да дава обяснения. Има множество оплаквания от пациенти, че са обиждани с обидни и дори нецензурни думи, когато са имали контакт с него и са се обръщали за помощ към него”, каза управителят на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Илия Тонев.

Според самия Алексиев обаче подобен мотив не може да бъде основание договорът му да не бъде подновен.

„Аз го попитах дали това е свързано с професионалните ми задължения, той ми каза на мен, а след това и в общинския съвет, че като професионалист към мен няма никакви претенции, дори си е поверил сам живота два пъти в ръцете ми. Майка му също съм оперирал, така че като професионалист той няма забележки. Това, че съм по-груб в изразите, карам се с персонала – аз, когато съм го правил това нещо, пак е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. За да вземеш едно решение – човек да живее или не, трябва да си смел. В тези моменти човек може малко да изпуска и нервите си. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен. В нормална европейска държава това не би се случило никога”, възрази Алексиев.