Александровската болница учредява стипендия на името на младия лекар д-р Марио Шкодров. Той загуби живота си в Стара планина в началото на седмицата. Спасителите откриха тялото му вчера след двудневно търсене.

Според планинските спасители, които издирваха д-р Шкодров, гибелта му е резултат от лоша преценка на условията в планината. В същото време десетки приятели на Марио го почетоха с изключително емоционални постове в социалните мрежи. Специализантът по спешна медицина в Александровска болница е бил сирак, завършва Медицинския университет - София с отличие, доброволец е в множество инициативи.

Снимка: btvnovinite.bg

На 16-ти декември Марио Шкодров трябваше да навърши 27 години. Младият доктор искал да празнува рождения си ден на хижа „Амбарица”, в която помагал от години. 

Асен Ангелов от ПСС обясни, че той тръгва късно от хижата, след предупреждение да остане. Това става по залез слънце в понеделник. Върти към „Амбарица” от хижа „Добрила”. Преходът е 3-4 часа. Спасителите получават сигнал за бедстващия турист около 19:30. Информацията обаче е оскъдна и те разбират, че е тръгнал от друго място - от хижа „Хубавец”. Единственият телефонен разговор с него е около 22.30 ч. След това е застигнат от бялата смърт...

Днес колегите му в спешното отделение са потънали в скръб.

„Тази негова слабост към планината вероятно е свързана и с желанието да работи тази специалност и той имаше изразени професионални качества да се справи с подобна ситуация... жалко е, че нещата свършват дотук”, отбеляза д-р Николай Хубенов – началник на Спешното отделение на УМБАЛ „Александровска".

Д-р Шкодров е участвал в доброволческите инициативи на фондация „Направи добро – Александровска” и безвъзмездно преглеждал възрастни хора в Северозападна България.

„Неговите избори бяха продиктувани от огромните липси в миналото му и голямата свобода, която той сам си беше извоювал. И затова не бива никой да кори решенията му. Защото те за него бяха правилни”, каза д-р Спас Керимов, приятел на Марио.

Колегите му ще учредят стипендия на негово име, която да финансира и подпомага обучението на студенти, които са сираци. А сред приятелите му се зароди идея за планински фест в негова памет.

Снимка: btvnovinite.bg

Балканът над Сопот не веднъж е бил сцена на нещастия

Точно преди 24 години в същия район живота си губят 12 туристи.

На 2-ри декември 1994 г. група от 50 души тръгва от хижа „Добрила” към хижа „Амбарица” следобед. Час преди залез пада мъгла – те губят ориентация и настава паника. След дълго лутане групата се разцепва. 11 души слушат водача и се окопават в снега - всички те остават невредими. 12 от продължилите напред са покосени от „бялата смърт”. Другата група от продължилите да търсят хижата оцеляват, макар и с измръзвания.