В навечерието на 99-годишнината на голямата актриса Стоянка Мутафова крадци оскверниха гроба й в Централните софийски гробища вчера.

Надгробният паметник от черен гранит бе поставен в началото на зимата, след като се навърши година от смъртта на Мутафова.

На 2 февруари тя щеше да стане на 99 години. През последните дни от паметната плоча е откъртен и изчезнал месинговият кръст с образа на Исус Христос.

Липсата забелязали каменоделци и сигнализирали на скулптора на паметника, разказват дъщерята на Мутафова, Мария Грубешлиева и нейният мениджър Евгени Боянов.

„Голяма вандалщина, грозно, ужасно, но на тези гробища и въобще май се случват тези неща. Някой го е взел за пари, естествено“, казва Гурбешлиева.

Директорът на общинското предприятие Гробищни Паркове обеща да възтанови щетите като бъде изработен нов кръст.

 

„Дали изобщо да го сложим по същия начин? Или да се сложи нещо друго, което да не е толкова подмамващо за кражби и за пари... Но и това няма да има ефект вероятно“, смята дъщерята на голямата актриса.

Гробът на голямата актриса и спруга й Нейчо Попов е на така наречената стара алея на артистите в парка. До него е плочата на актьора от първата половина на миналия век Иван Братанов, която изглежда изкъртена и неподържана. Тук е и гробът на Георги Парцалев.

Близките на Мутафова са сред най-честите посетители на алеята и често полагат цветя и на други плочи.