„Коалицията не е мръсна дума, но се възприема от сегашните политици като нещо нежелателно, защото действа лошо на техните партийни интереси, а те са над всичко“, коментира в предаването „Тази неделя“ Огнян Герджов от НДСВ. Бившият председател на парламента и бивш служебен премиер участва в дебат за политическата криза в страната ни заедно с Георги Пирински от БСП - бивш външен министър и също бивш председател на НС, както и със зам.-председателите на парламента Асен Агов от СДС и Явор Нотев от „Атака“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Огнян Герджиков нашата политическа класа не е узряла да прави коалиции. „Това не го можем, за разлика от Германия, например, която в името на националния интерес е способна да прави коалиции“, посочи Герджиков.  

„Един такъв опит за коалиция направи НДСВ 2001 г., когато не ни стигна един глас не ни стигна за абсолютното мнозинство и трябваше да направим коалицията с ДПС. Всъщност направихме полезни неща за България – основната тежест за европейското членство беше върху нас, както и за влизането ни в НАТО“, припомни той.

„Много сме силни в обвиненията и сме слаби в самокритиката. Всяка от партийните сили, която се очертава да влезе в парламента, трябва да погледне себе си преди всичко – по какъв начин тръгва първо към предизборната кампания“, коментира и Георги Пирински.

Според него новият парламент няма да е по-лесен, дори ще е по-интересен.

„Трябва да е ясно на всяка една от партиите, че ако още веднъж ни представят парламент в подобен вид, това ще е с много тежки последици. Стига се до подриване и проваляне на парламента“, отбеляза още Пирински.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Асен Агов за политическата криза е виновна онази система на управление, която излъчва самодържец. „В момента сме на дъното на кризата, защото в България в продължение на 20 години никой не се нае да довърши политическия преход. Икономическият преход завърши още 2001 г., икономиката си върви, независимо от политическата криза. Политическият преход обаче никой не намери смелост и себеотрицание да го приключи. Затова ни куца съдебната система, а самодържеца трябва да бъде веднъж завинаги премахнат като институция“, смята Асен Агов.  

За Явор Нотев излизането от политическата криза е въпрос на политическа и човешка култура, на възпитание и на сериозно отношение към проблемите на държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Досегашните политически сили доказаха непригодност да се справят и бяха скъсани на редовната сесия, на поправителната също не си взеха изпита, затова нормално е надеждите да се обърнат към един нов политически проект. Възлагам надежди на този проект – това са много интелигентни хора, много високо образовани, носят нещо ново“, посочи Огнян Герджиков в коментар за новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев.

Асен Агов предупреди да бъдат много внимателни в самооценката, защото досега са вършили работата в служебното правителство, когато няма опозиция и не си подложен на парламентарен контрол. Формулата на Кирил Петков и Асен Василев за управление „леви резултати с десни политики“ не е измислена от тях. Въвел я е бившият премие, на Великобритания Тони Блеър, обясни Агов.

„Тази нова политическа група е интересно как ще се впише в новия парламент. Ще имаме една нова сила и трябва много добре да помисли как ще се държи в парламента. Продължавам да си блъскам главата да разбера тяхната формула. В новия парламент трябва да се търси възможност на взаимодействието. Имаме много остър проблем. Гражданите не се чувстват представени - нито на национално, нито на регионално ниво“, коментира Георги Пирински.

А според Явор Нотев с този поправителен, на който сме подложени всички, се дава старт на едни процеси, от които зависи бъдещето на страната.