За първи път в новата ни история - властта премина от служебен кабинет в служебен кабинет. Премиерът остава същият - Стефан Янев, както и голяма част от министрите.

Смени има само във финансите, икономиката и транспорта. След клетвата в президентството служебното правителство се събра и на първото си заседание.

А бившите министри Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха официално - влизат в политиката.  

Малко преди да започне церемонията президентът Румен Радев се спря при журналистите. И се пошегува, че новото е същото като старото.

Трите разлики: Асен Василев напуска министерство на финансите, където титуляр ще бъде Валери Белчев - също възпитаник на университета в Харвард. Оглавявал е "Фонда на фондовете".

Кирил Петков се разделя с поста след четири месеца начело на икономиката, сменен е от Даниела Везиева, бивш зам.-министър в кабинета „Борисов 2“ от квотата на Реформаторския блок.

И третата рокада - на мястото на Георги Тодоров в транспортното ведомство в застава Христо Алексиев, той вече е бил на този пост в първия служебен кабинет на Румен Радев. Беше номиниран за същата позиция и в първия проектокабинет на ИТН. До сега беше шеф на управата на НКЖИ.

Церемонията започна с химна и изброяване на постигнатото от служебния кабинет за последните четири месеца. Според Румен Радев те са в основата на провеждането на честни избори, борбата с корупцията и злоупотребите, икономически ръст, актуализацията на пенсиите и овладяването на редица кризи, включително хаоса в COVID кризата и ваксинацията. Президентът обаче предупреди:

„Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хора, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати. Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения и задачи, но времето не чака.“

Служебният премиер Стефан Янев благодари за доверието и обяви, че си поставя две задачи. Честни и прозрачни избори и решаване на проблемите на хора.

Церемонията завърши с полагане на клетва пред президента.

Tова е третият служебен кабинет за последните пет години, назначават от Румен Радев. Първият беше с премиер Огнян Герджиков, а вторият и третият са поверени съответно на Стефан Янев.