Честните, прозрачни и легитимни избори ще са приоритет и на новия служебен кабинет. Трима са новите министри  - на финансите, икономиката и транспорта. Президентът Румен Радев на церемонията днес не даде обяснения за рокадата.

След клетвата в президентството служебното правителство се събра и на първото си заседание. На първото правителствено заседание малко след клетвата бяха приети 26 решения.

Снимка: bTV

С думите „чака ни много работа“ Стефан Янев влезе в Министерския съвет за втори път като служебен премиер. Днес се проведе и първото заседание на новото служебно правителство. Министрите получиха копия от Конституцията, за да знаят какви са най-важните стъпки, които трябва да следват.

Приготовленията за новия стар служебен премиер започнаха рано сутринта. Официалната част обаче се ограничи само до червения килим. Тъй като Стефан Янев този път поема властта от себе си. Церемония по приемане и предаване нямаше.

При първото му влизане като служебен премиер той наследи поста от Бойко Борисов.

Снимка: bTV

От днес имаме ново служебно правителство.

Пред министрите при провеждането на първото заседание Янев отчете, че предстоят тежки месеци заради COVID пандемията. Организирането на поредните избори е важна задача, но има и наследени проблеми още от кабинета “Борисов”, които са трудно решими.

„Такъв е казусът с неразплатените средства на строителния бранш, но не само. Той е един от многото проблеми, за които имам усещането, че са заложени целенасочено с идеята да излязат на преден план точно в определен момент - по време на служебното правителство. Същото е и при енергетиката“, каза Янев.

Новите трима министри се представиха пред колегите си, а на вече бившите Стефан Янев пожела успех. Сред първите решения на кабинета беше това за прехвърляне стопанисването на оградата по турската граница от областните управи към МВР.

„Има пробиви, има нужда от възстановяване и това трябва да бъде извършено в топлите месеци на есента и да може да го направим и по-надеждно“, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

В крайна сметка червеният килим беше прибран и Министерския съвет мина в работен режим

Сред първите решения - удължава се онлайн преброяването, което НСИ провежда до края на месеца, а собствеността върху оградата по границата се прехвърля на МВР.