Какво е общото между френската лучена супа и традиционната шкембе чорба? Един французин, който преди почти четвърт век заменя земите около Версай с най-мултикултурната част на столицата. Тази седмица в поредицата "Новите българи" Цвети Петрунова ни среща с Оливие Рош.
 

Преди вечната любов към шкембе чорбата французинът се влюбва в българското момиче Митана. Тя е аниматорка в малко френско селце, а той я впечатлява с географските си умения като обърква Букурещ с родината й. За хиляден път днес Оливие слага престилката си в сърцето на малката Франция, която създават със съпругата си тук в София. 

Така Оливие започва да готви една от най–френските семейни каши на българска ширина. Между две спирки на един трамвай се ражда идеята за малкото ресторантче, между кръщене и гранични документи се ражда сватба, а между девет години разлика се раждат и двамата му сина Тома и Андре.

„Аз мисля, че България ми даде просто това чувство, че се чувствам у дома, дето не съм го имал на почти никакви места и обичам и хората. Раждането на големия ми син е един от най–хубавите и най–гадните моменти в живота ми, защото на мен ми се ражда син и нямах право да го виждам и два дни бях баща обаче не знаех, не бях го видял. Когато Андре се роди, успяхме веднага да го видим и според мен беше най–красивото същество на света, обаче когато гледам снимките, за него, явно да, любовта прави човек сляп, защото беше една скаридка, малинка“, споделя Оливие.

Инатът му помага и семейството му да преодолеят и пандемията, която засяга тежко любимото им бистро.

Вижте още във видеото.