Ученическите бележници са в миналото. Вече няма как да скриеш оценките, коментарите на учителите, дори програмата си. Всичко е онлайн в дигиталната раница.

Платформата „Дигитална раница“ пренася информация, уроци и задачи в света на интернет. Ученици и учители имат достъп до платформата, която помага за усвояването на материала.

Светослав Насвади е един от експертите, пряко свързани с „Дигиталната раница“. Разказва, че всеки в сферата на образованието може да я използва. Достатъчно е да се регистрира в профил, който училището предоставя.

„Над 1 000 000 потребители имат достъп до тази дигитална раница. Тя е безплатна и незадължителна, това е просто един допълнителен инструмент, който се дава на учителите и учениците. Родителите също виждат това, което вижда ученикът. Те през цялото време могат да следят развитието на тяхното дете, да виждат оценките, отсъствията“, разказва той.

Edu.mon.bg е сайтът, чрез който стигаме до дигиталната раница. Там ни посрещат не само развлекателни обучителни анимации.
Можем да разберем учебната си програма, да следим оценките на децата си, дори можем да четем учебниците, от които се обучават учениците.

Дигиталната раница се опитва да пренесе ученето и преподаването в уеб пространството и е проект, който тепърва ще се развива, предвижда Министърът на образованието Галин Цоков. „В рамките на този месец тече обучението на над 17 000 учители, които да работят по-успешно с дигиталната раница“, допълва министърът.

Първите стъпки към тези интерактивни уроци се правят още преди четири години като част от стратегията „Образование за утрешния ден“.

Повече за програмата вижте във видеото.