След отлагане и шумни скандали от утре народните представители ще влизат в парламента със зелен сертификат. Тези, които не са преболедували, ваксинирани или нямат антитела, ще се тестват в специални фургони пред сградите на парламента.

На Ивановден зеленият сертификат за парламента вдъхнови бурни дебати в пленарната зала:

„Приемането на зеления сертификат не е въпрос на популизъм, а на справедливост, на отговорна гражданска позиции“, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

„Много моля, вносителите да уточнят, армията ли ще повикате, за да ни спрете да влезем, или ще повикате НСО също да ни спира. Вие предизвиквате гражданска война“, заяви тогава Елена Гунчева, депутат от  "Възраждане".

„Ние не браним днес режим просто който е елементарен, какъвто трябва да бъде за български лекар и учител, такъв трябва да е и за народния представител“, заяви Явор Божанков, депутат от БСП за България.

„Какво ще стане, ако гражданите не могат да подават жалби, но входа ли ще си ги подават“, попита Ива Митева, депутат от ИТН.

След бурните страсти в пленарната зала и около парламента, от понеделник в сградите на Народното събрание ще се влиза със зелен сертификат:

На входа депутатите ще трябва да покажат сертификат, че са ваксинирани, преболедували, с антитела или валиден отрицателен тест за коронавирус.

Депутатите ще плащат тестовете за себе си и сътрудниците си. А за администрацията и журналистите тестовете ще се плащат от бюджета на Народното събрание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!