След влизането в сила на зеления сертификат за парламента – идването на работа на депутатите става въпрос на личен избор. Това заяви в „Тази неделя“ председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание доц.. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. 

„Трябва да изберат обществения интерес, който са избрали пред лични такъв да не използват зеления сертификат. Ако не покажат документа – няма да бъдат допуснати до сградата на Народното събрание“, каза Тонев и уточни, че през следващите две седмици ще бъде дискутиран въпросът кой може да спре народните представители да влязат в парламента. 

Той коментира и разкритието на Мария Цънцарова, че депутати от „Възраждане“ са имунизирани срещу COVID-19, въпреки че определят ваксината като експериментална течност. Според него въпросните народни представители са направили информиран избор.

„Конфликтът е явен – колегите са избрали личната сигурност, но са предпочели обществената полза, която ще им донесе една позиция. Ние уважаваме тази позиция и се опитваме да комуникираме и информираме тази част от обществото, заставащо зад нея. Конфликтът се получава, когато говорим едно, а правим друго“, допълни той.

Тонев коментира, че при такива случаи има подвеждане на обществото. Той обясни, че в парламента не е е редно да се регулират изказванията на депутатите. „Има много политическо говорене в здравеопазването и в управлението на COVID кризата, което е във вреда на обществото. Костадин Костадинов е историк по образование“, допълни той.