1/3 от народните представители от "Възраждане" са ваксинирани, показва проверка на източници на bTV.

Партията е срещу зелените сертификати и всички мерки за ограничаване на епидемията.

През тази седмица народните представители се върнаха на работа в парламента след коледната си ваканция. След като в първия ден нямаха особено какво да си кажат в пленарната зала, заседанието приключи за около час.

За сметка на това, в петък работиха до тъмно. И дебатираха 6 часа - как да влизат в сградите на Народното събрание - със или без зелен сертификат.

Снимка: bTV

Темата се оказа ключове, не защото достъпът до сградата има особено значение за хода на пандемията, а защото дебатът е символен. За действията ни като общество срещу заразата.

През 2021 г. България избира три пъти състав на Народното събрание. На изборите през ноември в парламента влиза и партия "Възраждане". Получават почти 130 000 гласа, които им отреждат 13 места в Народното събрание. По време на кампаниите основен говорител на партията в национален ефир е председателят й Костадин Костадинов.

Снимка: bTV

А основните послания към избирателите - срещу членството на България в Европейския съюз и НАТО, както и срещу всички мерки за ограничаване на пандемията от COVID-19.

"Възраждане" последователно говорят срещу "принудителната ваксинация" и против ваксините срещу COVID:
 
„Позицията ни е ясна и категорична: не на тази ваксинация, не на тази ваксина“, каза Костадинов във „Фейсбук“ през март 2021 г.

В деня, в който народните представители положиха клетва, "Възраждане" декларира каузата си и от парламентарната трибуна:

„Няма да търпим ограничения, маски, дискриминация, принудителна или задължителна ваксинация с експериментални субстанции и ще искаме премахването им възможно най-скоро".

В първия работен ден за депутатите от новата година зам.-председателят на парламента Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че въвеждането на зелен сертификат за достъп в Народното събрание има за цел да спре него и колегите му да ходят на работа.

„Истината е, че се опитват да ограничат достъпа на „Възраждане“ до парламента, защото ние тук работим. Не сме на пазар“, заяви Ганев пред bTV в първите дни на новата година.

Два дни по-късно Народното събрание обсъжда въвеждането на зеления сертификат за достъп в сградата на парламента.

Ние търсим депутатите на „Възраждане“ с въпроса защо от парламентарната трибуна говорят едно, а в живота вършат друго.

„Аз чух, че ще бъде това атака срещу депутатите от „Възраждане“. Ваш колега по bTV го каза, че ще ограничи достъпа до  НС на депутатите от Възраждане. – защото ние няма да си купим сертификати, както са направили голяма част от колегите в НС, които казват, че са си купили сертификати – това се чува и вие го знаете също. Разбира се, когато камерите са изключени. Ние ще държим твърдо и ще отстояваме правата, които са права на целия български народ или поне на хората, които нямат желание да се ваксинират или да се сертифицират“, казва Николай Дренчев, секретар на ПК "Възраждане".

На фона на посланията на партията срещу ваксините и зеления сертификат, лидерът на "Възраждане" не дава отговор на въпроса има ли ваксинирани депутати в групата му:

„Вижте, аз не питам депутатите си дали са ваксинирани, нито дали са изрязали ноктите си - това е въпрос на грижа за личното здраве и личната хигиена. Има такива, които са преболедували, аз самият нямам зелен сертификат“, обясни Костадинов.  

Снимка: bTV

„Ваксините научно честно и почтено не отговарят на определението за ваксина. В момента говорим за един чудовищен социално-инженерен експеримент, в който здравето на народа е заложено на картата на една социално-инженерна геополитическа игра. Това е моето мнение, но и на групата. Както казва доц. Мангъров – докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам. За всички ваксини, които са произведени в последното десетилетие и не са минали дълъг процес на преработка, не бих препоръчал на никого да си слага. Но това, пак казвам, е негово лично решение", казва Дренчев. 

Ако казвате, че и „Янсен“ е такава ваксина, а самият вие имате сертификат, в който пише, че на 19 август сте си поставили ваксина „Янсен“, какво означава това?

Това означава, че мога да избирам за себе си и не мога да препоръчвам никому ничий избор.

Сега можем ли да уточним ваксиниран ли сте, или никога в живота си не бихте си сложили такава течност?

Както ви казах вече и ви повтарям втори път, личният ми здравен статус не е нещо, което бих обсъждал по телевизията, дори с журналист от bTV.

Секретарят на парламентарната група на "Възраждане" Николай Дренчев е ваксиниран. И след като си е поставил ваксината обаче, той продължава публично да говори срещу ваксините. От проверка на източници на bTV става ясно, че всъщност не само Дренчев, а една трета от депутатите на "Възраждане" не просто имат зелен сертификат, а са ваксинирани: 

На въпрос към Иво Русчев дали има зелен сертификат той казва, че има.

Снимка: bTV

Ваксиниран ли сте, или сте преболедувал?

Ваксиниран съм.

Кога?

Лятото. 8-ми месец. Вижте тук борбата в момента не е за ваксинирани и неваксинирани. Ние не се борим за това. Ние се борим за правата на хората. Аз съм направил своя избор и съм се ваксинирал.

А вие като човек, който разбира от комуникация, може ли да ми кажете. Когато един човек има кауза и тя е да даден възможност за свободен избор на хората, да….

Може ли да спрете камерата?

И нарича ваксините експериментална течност, а в същото време сам си поставя ваксина. Има ли противоречие?

Разговорът с ваксинирания депутат Иво Русчев е прекъснат от ПР-а на партията Йовка Димитрова.

Снимка: bTV

Въпреки че във „Възраждане“ има депутати със сертификати, партията организира протест през следващата седмица - срещу зелените сертификати.

Стоян Таслаков също е ваксиниран, което казва пред камерата на bTV.

Той обясни, че решил да се ваксинира преди месец:

Как го взехте това решение?

Малко под натиск. 

Кой ви натисна?

Семейството ми.

С какви аргументи?

Имам възрастен дядо, първото, което - е на 94 години. Живял съм 6 години във Великобритания, говорил съм със специалисти. Дълго време съм се колебал да се ваксинирам, но в крайна сметка под натиск и на семейството ми, взех това решение. Не съм се съобразявал с позицията на партията, това си е моя лична позиция. Във „Възраждане“ имаме различни хора с различни виждания.

Този път разговорът е прекъснат от другия ваксиниран в групата Иво Русчев.

На въпроса към Таслаков какво казват за ваксините специалистите, с които се е консултирал той отговаря:

Ами какво да кажат, че е добре… добре е да се предпазват възрастните хора. Говоря за специалисти, които са във Великобритания, които са мои приятели.

А какво казвате на господин Костадинов и неговата теза, че ваксините са експериментална течност?

Коментирали сме го тоя въпрос. Всеки има право на мнение във „Възраждане“.

Колко хора, смятате, че са гласували за „Възраждане“ заради тезите срещу ваксините?

Не мога да преценя. Не мога да преценя. Благодаря ви.

Няколко минути по-късно народният представител се връща с уточнение:

Бих искал само да уточня, че протестът е срещу зеления сертификат, а не срещу ваксинацията.

А вие имате ли зелен сертификат?

Разбира се, защото се ваксинирах, но има хора...

И със зеления сертификат отивате на протест?

Да, просто ми го изкараха след ваксинация, не че го искам. Аз не искам ваксинация… зелен сертификат, извинявайте.

Тоест, вие искате да има ваксинация, но не искате да има задължителен зелен сертификат?

Не, аз ви обясних, че се ваксинирах малко по принуда от семейството ми и автоматично получих зелен сертификат. Не, че го искам. Не, че искам да се ползва в България. Разбирате ли?

А ползвате ли го?

Не съм го ползвал до момента. Не ми се е налагало никъде, защото вярвам, че е дискриминационен и не е редно да го ползвам, така че не бих искал да го ползвам и тук в Народното събрание. Благодаря!
 
В групата има и четвърти ваксиниран. Той е доведен за интервю от другите ваксинирани и ПР-а на партията Йовка Димитрова.

Доведеният депутат Даниел Петров разкрива детайли около избора си да се ваксинира:

Просто реших да се ваксинирам с „Янсен“. Това беше личен избор.

А лидерът на партия „Възраждане“ когато казва, че ваксините са експериментална течност?

Аз мисля, че това трябва да бъде личният избор на всеки един човек.

А смятате ли, че е прав Костадин Костадинов?

Ми, вече да.

Тоест, вие сте участвали в експеримент?

Мога да кажа и да, и не.

Защо, обяснете ми?

Не мога да ви обясня госпожо.

Какви ви затруднява? Вие сте взели информирано решение за себе си.

Просто това е моят личен избор.

А защо го направихте? С каква цел си поставихте ваксината?

За лична сигурност. Тогава това беше моето мнение.

А през това време участвахте ли в предизборната кампания на „Възраждане“?

Точно в това време, не.

А вие кога я поставихте?

Не мога да си спомня, коя дата. Юли.

Точно между изборите. Вие протестирате срещу зеления сертификат.

Точно така.

Но си имате зелен сертификат и си го ползвате?

Ние не го ползваме.

Не ходите в големите магазини, не ходите в…?

Не ходим. Не.

В парламента ще го ползвате ли?

Не.

Смятате ли, че има хора, които не са се ваксинирали, заради послания на „Възраждане“?

Не мога да кажа. Не знам. Нямам представа. Всеки човек преценява за себе си. Не мога да кажа, кой какво е направил на база или послания.

Николай Дренчев е плътно до лидера си Костадин Костадинов на брифинг в парламента на 5 януари, в който разясняват, че ваксините не предпазват. В същото време той е ваксинира, а оказва се и членове на семейството му
заради семейството си, за да го предпази:

След разговорите ни в Народното събрание, от „Възраждане“ писмено потвърдиха, че четирима техни народни представители са ваксинирани и имат зелени сертификати. Двама са преболедували, но нямали сертификата и в момента един техен колега е под карантина.

Интервютата с депутатите от "Възраждане" направихме в петък, докато в пленарната зала течеше обсъждането дали и в парламента да се влиза със зелен сертификат. При гласуването групите на "Възраждане" и ИТН напуснаха залата и не участваха във взимането на решението. А зеленият сертификат стана задължителен при влизане в сградите на Народното събрание.

Поканихме за интервю в студиото ни лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. От партията отклониха поканата ни заради "отдавна планирани ангажименти в този ден и час". Поканата ни остава отворена.