Депутатите гласуваха и приеха да се влиза в Народното събрание само със зелен сертификат, предаде репортер на bTV.

Решението беше прието със 153 гласа „за“ и 4 въздържали се, от които 63 от „Продължаваме промяната“, 34 от ГЕРБ-СДС, 21 от ДПС, 23 от БСП, 16 от „Демократична България“. „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не гласуваха.

Достъп имат ваксинирани лица и с валиден документ с пълен курс на ваксинация, преболедуване или с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа или бърз тест до 48 часа. Може да се представи и удостоверение за антитела по заповедта на министъра на здравеопазването.

Разходите за сътрудниците на парламентарните групи, служители на комисиите, администрацията и медиите се покриват от бюджета на НС.

Условията за достъп определени в това решение ще се прилагат от 24 януари.

Разрази се и спор.

„Много моля вносителите да уточнят, армията ли ще повикате, за да ни спрете да влезем или ще повикате НСО също да ни спира. Вие предизвиквате гражданска война”, каза Елена Гунчева от „Възраждане“ и ѝ беше направена забележка.

„Това, което се говори в момента, че няма значение ваксинацията и зеления сертификат е груба лъжа, която се доказва от всеки един факт на науката“, каза Александър Симидчиев от ДБ.

„Нашата позиция е ясна и последователна. Нашият председател заяви в декларация, че когато става въпрос за общественото здраве всички политици трябва да са на едната страна на бариерата на другата да е вируса“, каза Хасан Адемов от ДПС.

„Ние не браним днес режим, който е елементарен - какъвто трябва да бъде за български лекар и учител, такъв трябва да е и за народния представител“, каза Явор Божанков от БСП.