Преди година Тина Ивайлова и екипът ѝ потърсиха отговори за това дали са спазени са всички законови процедури за бетонирането на един от красивите плажове по българското Черноморие?

Разказахме ви как се е стигнало до настоящия вид на красивия плаж „Робинзон“, разположен между курортите Свети Влас и "Елените", както и какво твърди собственикът на имотите и комплекса, които се намират непосредствено до плажа на първа линия.

Видяхте какво е останало от него. Показахме ви фотографии и сателитни снимки на мястото за сравнение как е изглеждал през годините.

Прокуратурата се самосезира и започна проверка. Последваха и други реакции на институциите. Какъв е резултатът година по-късно?

Имотите и комплексът се намират непосредствено до плажа "Робинзон"- на първа линия. Собственост са на бизнесмена от Несебър - Венелин Ташев. Преди няколко години купува комплекса заедно с ресторант "Робинзон", който е на плажа и е носил неговото име.

„Това място аз съм го закупил от „Мултигруп“, когато купувах хотела. През 2016 година влязох във владение“, коментира той.

 

По това време Венелин Ташев с решение на Общинския съвет купува още 416 квадратни метра земя на първа линия на плажа от община Несебър като част от парцел, в който след сделката с „Мултигруп“ става съсобственик с общината.

Пречиствателна станция е в заварено положение.

„И много хубаво, че е заварено положение, с крадени пари са я направили много хубава. Съборих ресторанта, направих нов проект и възстанових ресторанта. Това е“, казва Венелин Ташев.

От кадрите ни обаче се вижда, че не е само това. Освен нов ресторант, има и нов бетон. Зад стария ресторант е имало и гора. Сега такава няма.

„Мястото съм си го закупил така, то няма бетонирано място. Това нещо е бетонирано от 2002 година или от 2000 година дори“, посочва собственикът.

Прокуратурата се самосезира и образува незабавна проверка за това дали строителството е незаконно.

„Проверката, касаеща незаконното строителство, е била разпределена в административния отдел на Окръжната прокуратура в Бургас. В случая сме констатирали, че има както строителство осъществено със съответните строителни разрешителни, така и такова със съответни строителни разрешения, но в отклонения от одобрените инвестиционни проекти, както и строителство, което изначално липсват разрешения за строеж“, коментира прокурор Христо Колев от Окръжната прокуратура в Бургас.

Преди година направихме справка в закона за устройство на територията, от която става ясно че разрешение за строеж на подпорни стени не се изисква, ако те са с височина до 1,2 метра и когато не са елемент на транспортни обекти. От кадрите ни се вижда, че въпросната стена на места е над 1,2 метра.

„В този случай, съгласно ЗУТ, се касае за незаконно строителство. По-конкретно това отново касае тази бетонова алея, която е без никакви строителни книжа. Изпратено е постановлението на РДНСК, които имат компетентност да отстранят закононарушенията по отношение на строежа върху изключителната държавна собственост морския плаж, както и на кмета на община Несебър, който е компетентен да вземе отношение по отношение на констатираните строителства в отклонения от одобрените инвестиционни проекти. които са компетентни да издадат съответни административни актове“, посочва прокурор Христо Колев.

Такива административни актове вече са издадени. Само че година по-късно, състоянието на плажа е такова, каквото ви го показахме през 2023.

„Имат правомощие да действат незабавно, да отстранят тези нарушения“, допълва прокурор Колев.

Те имат правомощията, но все още не са отстранили нарушенията, въпреки становището на експертите от РДНСК. А то е:

1. Установена е бетонна алея с ширина около 2,50 метра и дължина 85 метра. Същата е изградена в имот изключителна държавна собственост и е без необходимите документи и разрешения за строеж.
 
2. Рампата  и стълбите за достъп до асансьора, който води от хотела до плажа са изградени в имот публична държавна собственост и за същите няма разрешение за строеж.

3. В имота е установена и сграда с места за сядане и покрита тераса, същата обаче е регистрирана като помпена станция. Има и сграда с размери 25 метра на 12 метра и височина до 6 метра, за поставяне но шезлонги. Тази сграда отново е без необходимите документи и разрешения за строеж.

4. Проверката на РДНСК установява също, че площите предвидени за озеленяване в комплекса по проект, са изпълнени с бетонова настилка и щампован бетон, на мястото са разположени шезлонги и чадъри, като не са предвидени растителни видове. Не е спазено изискването за минимално озеленена площ предвидено в одобрения устройствен план и съответните инвестиционни проекти. В югоизточната част на имота е изпълнена подпорна стена около 50-60 метра.

От проверката не е установено дали същата е на морския плаж, или не.

В становището си РДНСК обобщават, че установените изпълнени строежи са пета и шеста категория и последващите законови действия са от компетентността на кмета на община Несебър.

„Всички тези факти и обстоятелства изяснени и едва след тяхното изясняване, ще бъде постановен съответен краен административен акт, който подлежи на оспорване пред съответния съд“, посочва Христо Колев.

Попитахме кмета на община Несебър - кога и какви действия ще предприеме общината по отношение на незаконно изпълнените застроявания в комплекс ,,Парадайз бийч" и плаж ,,Робинзон"?

 И кметът, и неговите служители отказаха да застанат пред камера. Не изпратиха и обещаното писмено становище. Търсихме собственика на комплекс "Парадайс бийч" отново, но този път той отказа коментар. Търсихме го, след като получихме становището на РДНСК.

„Всичко ми е в заварено положение. Всичко ново, което съм правил аз, е абсолютно законно“, казва Венелин Ташев.

Междувременно от Окръжната прокуратура в Бургас уверяват, че са получили становище от община Несебър, с което ги уведомяват, че са предприети мерки за премахване на незаконните обекти.

„Искам да кажа, че във всеки един случай, в който е констатирано такова незаконно строителство, както гражданите, така и медиите, трябва незабавно дас се обръщат не само към компетентните органи, каквито са не само кмета, РДНСК - могат да сезират директно и прокуратурата. Ние стоим твърдо и безкомпромисно по отношение на незаконното застрояване, не само по Черноморието, а и във всички други части на страната“, казва прокурор Христо Колев.