В тези дни, когато отбелязваме 78 години от спасението на българските евреи, все още има много неразказани истории.

Например как племенник на един таен царски съветник намери книгите му от битака и съхрани делото му за поколенията.

Дълги години в семейството на Даниел Капсъзов крият, че негов вуйчо е Любомир Лулчев – един от съветниците на царя и приближен до лидера на Бялото братство Петър Дънов.

През зимата на 1943 г. учителят Дънов вече е информиран, че София под натиска на Берлин, подготвя изпращането на българските евреи в окупирана Полша през март.

„Тогава Дънов моментално извикал Лулчев  и му казва: отиваш и му казваш, ако не спре това изтребление на български  граждани, твоето семейство заедно с царския си род ще бъдат закрити“, разказва Даниел Капсъзов.

Лулчев търси два дена царя, но не успява да го намери.

Тъкмо в Кричим съобщението е предадено на Борис Трети. Лулчев има и специално послание към монарха.

За да бъде мисията завършена, Лулчев се сдобива с част от заповедта, която на 10 март 1943 г. разпорежда натоварените влакове с евреи да тръгнат.

Ролята на Лулчев за спасяването на българските евреи е призната десетилетия по-късно и от организацията „Шалом“ , която го включва в книгата „Незабравимите“.
Лулчев е съден от Народния съд заедно с принц Кирил и регентите. Независимо, че първоначално присъдата е оправдателна и опитите на евреи комунисти да го спасят, той е убит.

Вижте повече във видеото!